TrackMan definities: Slagvlak Hoek(Face Angle)

Slagvlak Hoek (Face Angle) is de richting waarin het slagvlak wijst, links of rechts, op het moment van raken en wordt gemeten ten opzichte van de doellijn.

Meeste golfers benoemen dit als een “open” of “gesloten” slagvlak(club face).

Een positieve waarde betekent een slagvlak dat rechts van het doel wijst op het moment van raken (“open voor een rechtshandige golfer”) Een negatieve waarde betekent een slagvlak dat links van het doel wijst op het moment van raken (“gesloten voor een rechtshandige golfer”)

Slagvlak Hoek is het belangrijkste getal om naar te kijken als je de startrichting van de balvlucht wilt bepalen. De bal start heel dicht bij de richting waarin het slagvlak wijst (Slagvlak Hoek) op het moment van raken.

Om een recht schot naar je doel te slaan moet de Slagvlak Hoek 0 zijn. De optimale Slagvlak Hoek hangt dus af van het schot dat de golfer wil slaan

Als een golfer wil misschien een 5 meter fade, een recht schot of een 10 meter draw pelen. Elk van deze schoten heeft een eigen optimale Slagvlak Hoek.

Technische Definitie: 

Slagvlak Hoek (Face Angle) – is de horizontale slagvlak richting op het midden van het raakpunt van slagvlak en bal op het moment van maximale compressie van de bal.

  • Een positieve waarde betekent een slagvlak dat rechts wijst van de doellijn onafhankelijk van of de speler rechts- of linkshandig speelt.
  • Een negatieve waarde betekent een slagvlak dat links wijst van de doellijn onafhankelijk van of de speler rechts- of linkshandig speelt.

De standaard veronderstelling is dat de Slagvlak Hoek 0 is voor alle clubs. Het is een standaard veronderstelling dat de bal recht naar het doel vertrekt en geen curve maakt in de vlucht (een Spin As ,spin axis van 0).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top