Heb jij dit weekend ook gespeeld? Wij wel en omdat de baan verre van droog was hadden we een aantal keren behoorlijk wat modder aan onze golfbal. Dan kun je gaan mopperen of klagen maar dat helpt natuurlijk niks. Wat zijn nu de echte gevolgen voor je balvlucht?
Op hole 7 zat er behoorlijk wat modder aan de linkerkant van de bal na mijn teeshot. Een beetje onzeker over het effect de bal op het midden van de green gestart en de bal kreeg een behoorlijke curve naar rechts (niet mijn gebruikelijke mis…). Dus ’s avonds op zoek gegaan naar de wetenschappelijke verklaring van de balvlucht van modderballen. Dit vonden we op de PING website:

De aerodynamische krachten op een golfbal opgesplitst in lift en weerstand.
We weten allemaal, of bijna allemaal, dat tijdens de vlucht er verschillende luchtstromen zijn rond een om zijn as roterende golfbal. Dit veroorzaakt drukverschillen en turbulentie om de bal. Modder in de dimples (deukjes in de golfbal) verstoord de luchtstroom en buigt de turbulentie in de richting van de “modder kant” van de bal. Dit veroorzaakt een balvluchtcurve in de tegenovergestelde richting. Mooi zo’n theorie maar is het een meetbaar en herhaalbaar effect? Bij Ping in Arizona hebben ze op de drivingrange een swingrobot de “Ping Man” gebruikt voor een test.
Modderbal test met een ijzer 4. De clubsnelheid was 95 mph. en de balvluchtafstand ongeveer 200 meter. Er zijn een aantal ballen getest die helemaal met modder bedekt waren en een aantal waarbij aan één kant modder zat. Modder aan de voorkant, achterkant, boven, onder, links of rechts

Voor de test is er veel modder gebruikt om het effect te maximalisren en de meetresultaten duidelijk te maken. Op de beelden van een hogesnelheid camera kun je zien dat de meeste modder er bij balcontact meteen af valt, de resultaten zullen dus ookvast gelden bij kleinere hoeveelheden modder.

De PING Man robot is zeer consistent in het raken van de bal, met een schone bal is de afwijking lang/kort of links/rechts minder dan 1 meter. In de onderstaande grafiek is dat goed zichtbaar.

Afwijking ten opzichte van de doellijn Ping Man ijzer 4 modderbal test.
- Paars: Modder rechterkant bal
- Groen: Modder linkerkant bal
- Rood: Modder over hele bal
- Blauw: Schone bal
- Zwarte lijn: Spreiding
Krijgt een golfbal een voorspelbare balvlucht curve wanneer er modder aan zit?
Antwoord: Jazeker! In de grafiek kun je zien dat een bal met modder aan de rechterkant gemiddeld 22,5 meter links van de doellijn eindigen zal en met veel spreiding tussen de resultaten. Zit er modder aan de rechterkant dan eindigt je bal bijna 27 meter rechts! Is de bal geheel bedekt met modder dan vliegt de bal gemiddeld rechtuit maar met veel spreiding links en rechts. Kortom vind jij je bal op de fairway met modder aan de linkerkant van de bal mik dan maar behoorlijk links want de bal zal een serieuze curve naar rechts gaan maken in de lucht.

Afwijking in balvlucht afstand Ping Man ijzer 4 modderbal test.
- Blauw: Schone bal
- Rood: Modder over hele bal
- Groen: Modder achterkant bal
- Paars: Modder voorkant bal
- Lichtblauw: Modder onderkant bal
- Oranje: Modder bovenop bal
- Donkergroen: Modder links op bal
- Donkerblauw: Modder rechts op bal
- Zwarte lijn: Spreiding
Krijgt een bal minder balvlucht afstand wanneer er modder aan zit?
Antwoord: Jazeker! In de grafiek kun je zien dat een bal met modder eraan veel aan vluchtafstand verliest. Het grootste verlies bij ballen die helemaal bedekt zijn met modder of waar de modder op de achterkant of onderkant zit. Niet verrassend het slagvlak raakt eerst de modder dan de bal en modder is niet zo goed in energie overdracht. En zelfs al raak je de modder niet direct zal je balsnelheid lager zijn omdat er een hoeveelheid energie in het verplaatsen van de modder gaat zitten. Kortom vindt jij je bal op de fairway met modder aan de bal kies dan maar 1 of 2 meer clubs dan je nodig denkt te hebben.