Golf Q & A met Jochem Burghouts

In de Nederlandse golfwereld komen we zo veel interessante mensen tegen, allemaal golfers, allemaal golfliefhebbers. Deze keer Jochem Burghouts, PGA professional en shortgame specialist. Capto Golf partner en zeg maar Mr Capto. We stellen aan iedereen dezelfde 10 vragen:

Wie ben je ?

Jochem Burghouts, 45 jaar, geboren in Haps (Noord Brabant), woonachtig in Kaapstad, Zuid Afrika. PGA Teaching Professional, Putting & Short Game Specialist, Partner Capto Golf. Ruim 25 jaar ervaring in de golfwereld, laatste jaren veel over de wereld gereisd om workshops over putten en Capto te geven aan PGA Professionals.

Hoe lang golf je en hoe ben je begonnen ?

Ruim 25 jaar geleden begonnen met golf. Ik studeerde aan de Universiteit Leiden en speelde in het studenten honkbalteam. Een teamgenoot die al golfde heeft me toen een keer meegenomen naar de driving range en sindsdien ben ik een golf fanaat.

Wat is je beste golfronde ooit, waar, wanneer, met wie en hoe?

Mijn beste ronde is niet eens mijn beste score. Ik maak een 75 (3 over par) op de Noordwijkse vanaf de witte tee met windkracht 5. Die dag had ik echt het gevoel dat ik de bal kon slaan zoals ik wilde. Dat gevoel hebben we helaas als golfers niet vaak genoeg.

Wat doe je in de golf business en wat heb je allemaal al gedaan?

De laatste 2 jaar ben ik heel druk met Capto Golf. De Capto is een sensor die je op de putter shaft kunt zetten en als je een bal speelt krijg je meer dan 20 variabelen van de stroke. Ik ben zeer nauw betrokken bij de ontwikkeling van het product, ik geef wereldwijd cursussen aan coaches om met Capto te werken, ik heb de e-learning voor de online certificering van Capto gemaakt en ik ben distributeur voor de Benelux en Scandinavië.

Hiervoor heb ik altijd fulltime les gegeven op onder andere The Duke en De Noordwijkse. Op de Noordwijkse was ik 4 jaar de coach van Dames 1 en in die jaren hebben we 2 keer het landskampioenschap gewonnen.

Wat is je favoriete golfproduct, misschien eigen product?

Capto is mijn absolute nummer 1. Putten is zo geweldig interessant en Capto geeft je inzicht in de stroke die je met het blote oog niet kunt zien. Golfers zouden ook vaker een les putten moeten boeken bij de pro en ook meer aandacht besteden aan putter fitting.

Wat zit er in je tas?

Mijn pitching wedge, gap wedge, alle ijzers en houten zijn van Srixon. De sandwedge is van Cleveland en de putter van Bettinardi.

Wat is de mooiste golfbaan die je gespeeld hebt, in binnen en of buitenland?

Dit is altijd een lastige vraag. Sommige banen zijn mooi omdat ze in een mooi landschap liggen, andere vanwege het goede design en weer anderen door de goede kwaliteit van de baan. Heel soms kom je een baan tegen die alles heeft en dan is golf echt een heerlijke sport.

  1. Royal Portrush in Noord Ierland. Geweldige locatie, goed design en top kwaliteit
  2. Royal Melbourne in Australië. De locatie is niet eens super, ligt in principe gewoon in een woonwijk, maar het design is geweldig en de greens zijn zo waanzinnig strak en goed onderhouden, dat heb ik nog nooit ergens meegemaakt. Stimp 14 is daar de standaard, maar niet alleen de snelheid is indrukwekkend, ze zitten daar letterlijk met 4 mensen op de knieën op een green om alle ongewenste grassprietjes te verwijderen.
  3. West Cliffs in Portugal. Uitzicht op zee, mooie holes en goed onderhouden. Een genot om te spelen, maar ook moeilijk.

Wat is je mooiste golf belevenis?

Ryder Cup 2018 op Le National. Ik was daar op de laatste dag en om de beste spelers van de wereld tegen elkaar te zien spelen is ongelofelijk. Op een gegeven moment werd het tegen alle verwachtingen in duidelijk dat Europa zou gaan winnen, maar de vraag was waar het beslissende punt zou vallen. Ik gokte op Molinari tegen Mickelson en ik stond letterlijk naast de teebox van hole 16 toen Phil de partij gaf. De explosie van supporters rondom Molinari was gigantisch en daar stond ik middenin. De passie van de Ryder Cup is ongeëvenaard.

Wat is je droom 4-bal om te spelen (heden en verleden)?

Hier kan ik een hele lijst van spelers en coaches invullen die ik bewonder en met wie ik graag kennis zou willen delen tijdens een rondje golf, maar ik kan daar iegenlijk geen top 3 uit noemen. Ik woon momenteel in het buitenland en toen ik nog in Nederland woonde was ik vaak op reis voor mijn werk, dus ik kijk altijd uit naar rondjes golf met mijn vader en mijn vrienden.

Wat zou je de Golfworks Tribe mee willen geven?

Laat met name je putter eens controleren op lengte en lie. Die twee variabelen bepalen voor een groot deel je setup en je setup bepaalt weer voor een groot deel de kwaliteit van de stroke. Dus als je de Lengte en Lie correct hebt laten fitten, dan ben je al een heel eind op weg.

 

Instagram: captocoach

Website: www.captocoach.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top