Arm lock putten, meer discussie!

Natuurlijk hebben we het altijd over putten, Iedereen doet het anders en op zijn of haar manier, maar je hebt je wel aan een aantal regels te houden. Terecht toch?

 

Bryson

Billy Horschel, een goede PGA Tour speler heeft de discussie over arm lock putten weer doen oplaaien. Hij wil graag dat de regels aangepast worden zodat deze manier van putten illegaal wordt. Spelers als Bryson DeChambeau en Matt Kuchar gebruiken deze methode en meer en meer spelers testen het op dit moment. Horschel vindt dat deze methode verboden moet worden omdat spelers als Bryson “TE GOED” putten.

Wat is de Arm Lock-methode?

Bij de arm lock methode zet de speler de grip van de putter vast tegen de onderarm (zie foto boven). Dit helpt om de handen zo passief mogelijk te houden en rotatie van het clubhoofd tegen te gaan. Het is totaal toegestaan. Maar volgens velen is het een vorm van de putter verankeren tegen het lichaam en dat is sinds 1 januari 2016 verboden door de R&A en de USGA, wereldwijd de regelgevers in golf.

Rule 14-1b Anchoring the Club
In making a stroke, the player must not anchor the club, either “directly” or by use of an “anchor point.”

De R&A en de USGA kwamen tot die regelwijziging nadat in de jaren daarvoor Keegan Bradley, Ernie Els, Webb Simpson en Adam Scott majors hadden gewonnen door het uiteinde van hun extra lange putter – de belly putter of de nog langere bezemsteel - tegen het lichaam te verankeren. Het gebruik van een ankerpunt werd na 1 januari 2016 dus niet langer toegestaan, maar er kwam geen verbod op langere modellen putters. Voor een putter geldt dat-ie ten minste een lengte moet hebben van 18 inch (45,72 cm), er geldt geen maximumlengte zoals voor de driver (48 inch).

Legaal

Arm lock is dus volkomen legaal. Veel golfpuristen vinden dat een methode als arm lock indruist tegen de essentie van golf omdat er geen sprake meer is van 'free swinging' van het clubhoofd. In onze ogen is het een vooruitgang, een innovatie en een vooruitgang zoals titanium clubheads en graphite shafts. En die heeft Billy Horshel ook in de tas.

Te goed putten?

Horschel gebruikt als argument voor een verbanning dat spelers er “TE GOED” mee putten. Wat is dat? Gaan we klagen dat er spelers zijn zoals Bryson DeChambeau die heel hard werken aan spelverbetering? En dan dingen doen die niet traditioneel zijn? Wat een onzin. Iedereen is onder de indruk van lange rechte drives, goed ijzerspel en een top kortspel. Als je putten te verbeteren is met een andere methode dan doe je dat. Wat zijn de voordelen van arm lock putten? Minder vrijheid, minder speling.

  • Slagvlak controle is zo veel envoudiger omdat je de grip tegen je onderarm klemt is er geen ruimte voor speling.
  • Zwaaibaan controle is zo veel eenvoudiger omdat je de grip tegen je onderarm klemt is er geen ruimte voor speling.
  • Zwaailengte controle is zo veel eenvoudiger omdat je de grip tegen je onderarm klemt is er geen ruimte voor speling.

Eh dus minder speling, minder afwijkingen van wat de bal eigenlijk moet doen… Je vraagt je af waarom niet iedereen een arm lock putter heeft, denk aan het argument van Billy Horshel . Je kunt er te goed mee putten. Wanneer kom jij ze proberen?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top