Op zoek naar nieuwe ijzers?


Daal hoek is hèt belangrijkste tijdens een ijzer fitting!

Je gaat nieuwe ijzers kiezen…  Je weet al wel zo’n beetje wat je wilt…  Mooie ijzers, meer afstand, veel gevoel en effectieve afstand verschillen tussen de clubs. Kan allemaal maar… je wilt er ook beter mee scoren, ja toch? Het belangrijkste is dan afstandscontrole, zodat je je bal dicht bij de hole kunt slaan. 

Hoe werkt dat? Club snelheid zorgt samen met kwaliteit van raken voor bal snelheid, de dynamische loft voor de juiste verticale vertrek richting. Spin zorgt voor de lift en daaruit volgt de hoogte van de vlucht. En nu komt ie: de daal hoek zorgt samen met de spin voor het stopvermogen. Vooral in stuit en rol. Het is n voordeel om n daal hoek hoger dan 45 graden te hebben

Hoe krijg je de bal in de buurt van een hole die vlak achter een bunker of water hindernis staat? Stel je je voor de vlag staat 4 meter voorbij de bunker en je mag kiezen.

Daalhoek en stuit en rol

  • 50 graden daal hoek ongeveer 2 meter stuit en rol
  • 45 graden daal hoek ongeveer 7 meter stuit en rol
  • 40 graden stuit en rol ongeveer 14 meter stuit en rol

Welk ijzer moet je dan hebben? Die met 50 graden daal hoek of die 40 graden daalhoek? Natuurlijk die met 40 graden gaat verder maar helaas je bal land op de green naast de vlag. Vervolgens kun je leuk om de green heen lopen en weer terug chippen naar de vlag. Dus wat scoort beter? Een no-brainer… En vergeet niet het is makkelijker om een hoge vlucht omlaag te brengen als het nodig is maar hoe houdt je een bal in de lucht als deze laag vliegt? 

Dit heeft overigens niets te maken met de loft op een moderne club. Vaak wordt gedacht dat de verminderde loft op moderne ijzers de bal verder doet gaan. Moderne ijzers hebben totaal andere eigenschappen dan klassieke ijzers. De loft kan minder zijn door een ander zwaarte punt en vooral ook doordat het slagvlak veel flexibeler kan zijn. Maar goed dat komt nog wel een keer aan bod in een ander artikel. 

Goed gefitte ijzers

Wanneer je op zoek gaat naar nieuwe ijzers ga dan naar een goede fitter die werkt met een top launch monitor (TrackMan) buiten op een driving range. Kijk kritisch mee naar bal vlucht afstand (carry) en daal hoek. De wens van meer afstand is heel begrijpelijk maar niet het belangrijkst!

Hmmmm hoewel dat geldt alleen al je beter wilt scoren. Als het belangrijk is  om een ijzer minder naar een par 3 te slaan dan de rest van de vierbal mag je dit allemaal vergeten…

Meer weten over daal hoek klik hier!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top