Drie hout vriend of vijand?

Bijna alle golfers hebben een zeer uitgesproken mening over hun drie hout, het is of n goede vriend of meer n vijand. Soms is dat afhankelijk van de vorm van de dag. Vaak afhankelijk van hoe je de club gebruikt. Maar voor velen geldt als je een hebt die het goed doet dan blijft die lang in de tas.

Wat een driehout uniek maakt is de vele verschillende rollen die de stok speelt in de tas. Hij moet t doen vanaf de tee, vanaf de fairway en voor sommigen zelfs uit de rough… bovendien is het clubhoofd van de driehout het grootste van allemaal op de driver na.

Dat is de reden dat voor de fabrikanten het ook niet eenvoudig is om driehouten te maken. Voor wie? Wat moet je er mee kunnen? Zulke vragen zijn belangrijk bij het ontwerpen van een nieuwe lijn driehouten.

Daarom maken bijna alle fabrikanten vele opties. One size fits all geldt hier zeker niet.

Met de moderne technologie in golf, de combinatie van moderne golfballen die weinig spinnen met modene fairway houten die de bal hoog laten vertrekken en ook weinig laten spinnen komt de volgende vraag naar boven: “Heb ik nog een drie hout nodig?” Bedenk dat de juiste verticale vertrekhoek en spin creëeren cruciaal zijn voor een goede vlucht en dat is niet makkelijk als je club snelheid niet hoog is. Het zelfde geldt voor de traditionele lange ijzers (ijzer 2,3 en 4). Je hebt gewoon veel snelheid nodig om de bal in de lucht te houden met spin en dus lift. Om het maximale uit je drie hout te halen geldt dus het zelfde als bij het kiezen van ijzers. Daal hoek is hèt belangrijkste tijdens een ijzer fitting! Want als je niet genoeg lift kunt crëeren laat je gewoon bal vlucht afstand liggen.

Hoe haal je het maximale uit je fairway hout

Een van de meest gestelde vragen tijdens een fitting: “ kan ik ook een driehout proberen voor meer afstand van de fairway? Die heeft minder loft dus die gaat dan verder…” Helaas een loft van 15 graden (drie hout) gaat NIET altijd verder dan een loft van 18 graden (vijf hout)

Meer afstand, vooral bal vlucht afstand gaat om de best mogelijke combinatie van bal snelheid, verticale vetrek hoek en spin. Als dat inhoudt dat je veel loft nodig hebt in je fairway hout dan is dat maar zo. Vergelijk het maar met een driver… de 10 graden driver gaat voor veel golfers verder dan de 7 graden versie. Minder loft gaat verder tot je aan je max zit dan wordt het minder.

Niet hoog genoeg vertrekken en/of spin

Met de TrackMan Optimizer kun je het mooi zien:De vertrek hoek is laag en dus vliegt de bal (gele lijn) niet boven aan het optimale gebied maar net eronder en dus korter.

De oplossing

Wanneer je op zoek gaat baar een vervanging voor de langste stok in de tas na de driver staar je dan niet blind op de loft van de club… kijk liever naar de balvlucht!

Ga naar een goede fitter die werkt met een top launch monitor (TrackMan) buiten op een driving range. Kijk kritisch mee naar bal vlucht afstand (carry) en vertrek-  en daal hoek. De grootste afstand volgt uit de beste vertrek hoek en spin voor jou bal snelheid. De moderne verstelbare houten zijn briljant! Test 3-, 4- n vijf houten. Speel samen met de fitter met de loft. En maak een afspraak dat je na een aantal keren spelen, trainen en oefenen nog een keer samen op de TrackMan Optimizer kijkt of dit inderdaad de beste instelling is of dat er n hele of halve graad bij of af moet.

Zo wordt ook jou fairway hout een favoriete stok in de tas.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top