Analyse van het 50 meter wedge schot

Een 50 meter wedge schot laat zien hoe moeilijk en ingewikkeld golf kan zijn. Toegegeven, het lijkt makkelijk maar data verzameld door Arccos laat zien hoe moeilijk het is. Of de bal nu op de fairway, in de rough of in een bunker ligt, vanaf 50 meter slaan de meeste amateurs de bal maar zelden dichtbij genoeg voor een makkelijke tweeputt.

In de database van Arccos zitten meer dan 120 miljoen slagen van spelers op meer dan 40.00 golfbanen. Deze banen zijn zeer precies vastgelegd en de data die we gebruiken zijn van slagen van 40 tot 60 meter. De ligging is fairway, rough of bunker. De verschillende handicap niveau’s zijn ook opgedeeld.

Stel dat een handicapper 18 de bal heeft een 50 meter schot vanaf de fairway en zijn tegenstander met een handicap van 3 heeft een bunkerschot van 50 meter.

De Arccos data laten zien dat de afstand tot aan de hole voor beide spelers bijna identiek is. De handicapper 3 heeft een percentage van geraakte greens van 62,10% met een afstand tot de hole van 13,37 meter. De handicapper 18 raakt de green 61,75% en heeft een afstand tot de hole van 13,41 meter.

Als we de situatie omdraaien, de  3 handicap vanaf de fairway en de in the fairway and the 18 handicapper vanuit de bunker krijgen we een verschil van16,58 - 9,73 is bijna 7 meter.

Bunker

Welke handicap je ook hebt de bunker is voor iedereen het lastigst in de zin van percentage geraakte greens en afstand tot de hole. Logisch want een ligging in een bunker is het minst voorspelbaar. Een oude voetstap, heel zacht zand, nat zand of andere ellende. Bovendien zie je niet veel amateurs oefenen vanuit een bunker.

Rough

Ook uit de rough is niet fijn. De resultaten zijn een stuk slechter. Voor de 1-5 handicap, betekent een bal vanuit de rough een daling in percentage geraakte greens van 10.3%. De afstand tot de hole neemt toe met 12,06 – 9,73 = 2,33 meter. Het verschil tussen rough en bunker is minder dramatisch, het percentage geraakte greens neemt af met  4.92% en de afstand tot de hole is 1,31 meer.

Rough

Vergeleken met de beste golfers op deze wereld blijven de amateurs behoorlijk achter. Redelijk voorspelbaar lijkt me. Het percentage geraakte greens bij PGA Tour professionals is over 75 meter een indrukwekkende 87.20%. Afstand tot de hole maakt het verschil nog duidelijker… tussen 75- tot 50 meter is de afstand tot de hole 5,38 meter.

TrackMan

Dustin Johnson de winnaar vorige week, die is zo goed vanwege wedge spel. Drie jaar geleden is DJ gaan trainen met een TrackMan, vooral op zijn wedge spel. Tegenwoordig warmt hij op voor een toernooi ronde met een uur werk met een Trackman puur op balvlucht afstanden en meest op korte schoten (Ehm zijn korte schoten). Drivers slaat hij er maar een paar en gaat dan de baan in.

Nu heeft niet iedereen een Trackman beschikbaar maar wil je de 50 meter wedge beter gaan beheersen? Wordt lid van de GolfWorks Tribe en je kunt voordelig gebruik maken van Trackman.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top