Wanneer mag je voor de vlag gaan?

Niks is zo mooi om een bal vlak naast de hole te zien eindigen met een korte birdie putt als resultaat. Maar hoe vaak gebeurt dat?/ Niet heel vaak… Eén van de belangrijkste redenen waarom je een score maakt zoals je maakt is niet dat je te weinig birdies op de kaart hebt staan , maar eerder het aantal double bogeys of erger. Kortom hoe vaak heeft het mikken op de vlag geleid tot een double bogey of erger?

Een van de redenen dat je meer dan een bogey maakt is vaak dat veel golfers mikken op de vlag in plaats van naar het midden van de green. In de loop van de jaren heeft zelfs Tiger het vaak gehad over het wegspelen van de vlag en eerder naar het midden van de green mikken als oorzaak van veel van de 82 Touroverwinningen.

Op de afbeelding hieronder staat een samenvatting van wat research gedaan naar afstand die de bal van de hole eindigt vanaf welke schotafstand en dan opgesplitst naar spelniveau.

aim for the middle 4

Duidelijk zichtbaar is dat als je handicap 30 of hoger hebt dat je dan ALTIJD op het midden van de green moet mikken tenzij je dichterbij ligt dan 25 meter. Een golfer met handicap 18 mikt het best maar op het midden van de green tenzij de bal op 100 meter of korter ligt. Is je handicap 10 of lager dan mag je vanaf 135 meter een poging wagen maar niet van verder weg.

Hoe komen we hierbij? We gaan uit van een green breedte van 25 meter en de data die beschikbaar zijn van de spreiding van de slagen van de verschillende handicap groepen. Zelfs een PGATour speler doet er goed aan om even na te denken waar hij gaat mikken wanneer de bal verder weg ligt dan 175 meter. Misschien moeten zij dan zelfs wel wegspelen van de vlag en op het midden van de green mikken.

Kijk nog maar eens goed naar het schema hieronder en bedenk hoe goed je werkelijk bent… misschien is er ruimte voor een scoreverlaging door op het midden van de green te mikken.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top