Waarom een lay-up zelden een goed idee is!

Niet handig…!” Toegegeven, ik zeg het vaak.  Misschien doe jij het ook. Ik heb het zeker weten gedaan. Onverstandige strategische beslissingen nemen… De beste club kiezen voor het schot en voorspellen waar deze gaat eindigen is belangrijker dan de perfecte uitvoering. Wat bedoelen we? Er is een soort van oude vertrouwde wijsheid dat je moet opleggen naar een comfortabele afstand. Deze wijsheid is al zo oud als de weg naar.. St andrews. Ja bewust een schot spelen voor water of een grote bunker is verstandig. Maar er zijn golfers die denken dat een lay up het beste “course management” is.

Kijk even naar de tabellen hieronder, de linker laat de afstand zien van de bal naar de hole vanaf een bepaalde afstand ingedeeld naar speelsterkte. Zie je dat er geen “dipjes” in de data zitten? Er zijn geen afstanden die makkelijker zijn ondanks dat het verder weg is. Zelfs voor de pro’s geldt dat niet behalve misschien tussen 50 en 75 daar is het verschil maar 1 voet 930,8 cm.) dichter bij de hole. Lijkt niet echt belangrijk tot je naar de tweede tabel kijkt… dan zie je wat een voet dichterbij betekent

No lay up

De rechter tabel laat zien dat de PGA Tour spelers ongeveer 10% meer putts holen voor elke voet dat de bal dichter bij de hole ligt. Héél belangrijk !

De strategie voor een lay up is dus hoe korter hoe beter omdat je de bal dichter bij de hole laat eindigen waardoor de eerste putt veel korter is en dus maakbaarder.

Er is geen afstand voor welk spelniveau dan ook waar er een statistische reden is om een een lay up te slaan naar een favoriete afstand of club als de andere optie is om de bal dichter bij de hole te slaan. Zelfs als de bal in de lichte rough eindigt.

Meeste weekend golfers overschatten het succes dat ze zullen hebben met een 5 ijzer naar een favoriete afstand en onderschatten hun kansen met een fairwayhout naar een veilige plek dichter bij de hole. Beste strategie: Zo ver als je kunt en leer dat schot beter te spelen, het is “niet handig” om je bal weg te slaan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top