Slagvlak of snelheid, wat is het belangrijkst?

Putten: Slagvlak of Snelheid

Als je meer putts wilt uitholen is dit misschien wel interessant. Nog niet zolang geleden kregen we de volgende vraag: Wat is belangrijker, de startrichting van de bal of de snelheid van de bal?

Een beetje onderzoek levert het volgende op… Bedenk dat er niet één richting is waarop de bal de hole in kan gaan. Er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Rechtsonder zie je de gegevens van de putt, de gele lijn is de richting waarop de bal moet starten bij de laagste balsnelheid waarmee de bal in de hole gaat. De zwarte lijn is de juiste richting voor de hoogste balsnelheid. Een goed plaatje om in het hoofd t e houden wanneer je lange putt hebt met veel break.

PGA_HawkeyeGreenkopie

We weten dat de hole een doorsnede van 10,8 cm. heeft  , groter dan de bal (4,27 cm), er is dus marge voor fouten.

Om goed te kunnen putten heb je 3 sleutel vaardigheden nodig.

Green lezen – je moet kunnen voorspellen hoe de bal gaat rollen op de green. Niet alleen moet je kunnen inschatten hoeveel de bal van de helling af gaat rollen kwa richting maar je moet ook de rolsnelheid kunnen voorspellen. Je moet de effectieve stimp van de putt kunnen lezen.

Start richting – je moet de bal kunnen starten in de startrichting die je gekozen hebt.

Rolsnelheid – je moet de bal met de snelheid kunnen laten starten die je gekozen hebt.

Stel nu eens dat je goed bent in greens lezen (klinkt eenvoudiger dan het is). Dan zou de focus moeten liggen op uitvoering van de andere twee. Start richting en Rolsnelheid. Hoe bereik je dat?

  1. Horizontale vertrek richting – 90% daarvan bepaal je met je slagvlak op het moment van raken van de bal. Dit is de horizontale vertrekrichting van de bal ten op zichte van de doellijn of de gekozen startlijn.
  2. Bal Snelheid – de vertreksnelheid is de snelheid waarmee de bal vertrekt na het contact met het slagvlak. De snelheid die het putter clubhoofd heeft en de kwaliteit van raken hebben hier de meeste invloed op.
  3. Verticale vertrek richting – Dit is bepalend voor de afstand die de bal aflegt voor hij begint te rollen over het green oppervlak. Dit is de afstand die de bal schuivend of stuiterend aflegt voor hij eind over eind gaat rollen. De definitie van rollen is dat de kern van de bal zich net zo snel verplaatst als de buitenkant van de bal. Je moet de bal verticaal opwaarts lanceren omdat de bal vaak niet op een perfect oppervlak ligt maar een beetje erin.

Dus nu we weten waar we mee aan het werk moeten, wat geven we dan prioriteit, slagvlak of snelheid? Trackman data geven de oplossing:

Trackman tabel 1
Trackman tabel 2

Trackman data

Kijk je naar deze tabellen dat is er veel voor te zeggen om de snelheid de voorkeur te geven boven het slagvlak. Dat betekent niet dat het slag vlak er niet toe doet, startrichting is ook belangrijk maar daar waar je bandbreedte van succes voor de richting redelijk breed is heeft een verkeerde snelheid veel grotere gevolgen.

  • Als de balsnelheid precies goed is (de bal valt net in de hole) is de hole 10,8 cm. groot.
  • Als de balsnelheid 1,26 m./sec. is dan is de hole nog 74 % dat is nog maar 7,99 cm.
  • Als de balsnelheid 1,41 m./sec. is dan is de hole nog 37 % dat is nog maar 3,99 cm.!

Conclusie: Effectief is de hole veel kleiner naarmate de balsnelheid hoger is, slag je putt harder moet je dus zeker weten dat de richting ook klopt. Bovendien is de putt erna langer als het mis is. Daar staat tegenover dat als de snelheid precies juist is (de bal valt nog net in de hole) loop je het risico dat je de bal te kort laat. Plus dat de bal meer break heeft (meer van de helling af rolt) en meer last zal hebben van oneffenheden in het green oppervlak. De voetstappen en beschadigingen van spikes rondom de hole helpen daar ook niet aan mee.

De ideale snelheid is zo rond 1,26 m./sec. dan wordt de hole wel kleiner maar de bal houdt meer de richting en je volgende putt, als die er is, is korter (ongeveer 45 cm.)

Bedenk dat golf is wat de bal doet… controle over wat de bal doet is belangrijker dan de perfecte beweging.

Snelheid is het belangrijkst. Zorg dat jij niet de golfer bent die dezelfde putt keer op keer over dezelfde lijn oefent. Varieer in afstand, richting en snelheid.

Wij werken zelf graag met de Trackman 4 om onze putting performance te analyseren, ben jij benieuwd naar jou putting performance? Stuur een email naar marcel@golfworks.nl en we gaan samen kijken naar je snelheid, startrichting en tempo.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top