Putting Tips: Ben je Lineair of Niet-Lineair?

Lineair de witte stippellijn, Niet Lineair de groene gekromde lijn.

Putten is een van de eenvoudigste slagen in golf, maar geeft iedere golfer wel eens problemen. Vind jij het lastig om putts goed te lezen, je putter te richten of putts tussen de 4 en 5 meter te maken? Dan is dit voor jou! Voor we daaraan beginnen eerst even een omschrijving van wat veel golfers ervaren.

1 Als je de bal na markeren op lijn legt (je weet wel dat viltstift lijntje dat je op TV zo mooi eind over eind ziet rollen) en je gaat achter je bal staan voel je je niet erg comfortabel. Je weet dat je goed staat maar toch… het voelt alsof je rechts of links staat….

2 Gebruik je het lijntje op de bal wel of niet? Tiger doet het Phil niet. Wie heeft er gelijk?

3 En dan nog de vraag: “Heb ik de lijn wel goed gelezen? En als je dan gaat zoeken op internet en Youtube hoor je veel verschillende oplossingen. De een zegt dat je een rechte lijn moet zien de ander een kromming….

Gelukkig is er een oplossing… de vraag is wat voor type putter ben je? En hoe gebruik je dat als voordeel?

Kortom ben je een “Lineaire putter” of een “Niet lineaire putter”?  We hebben het dan over hoe je brein omgaat met de visuele stimuli op de green.

 

Dus ben ik lineair of niet-lineair?

Daar kom je op deze manier achter: Op naar de putting-green.  Het zou handig zijn om dit samen met een golfmaatje te doen… Je kiest een putt met wat break liefst rechts naar links voor de rechtshandige golfer. Je leest de lijn en putt een paar keer. Zet dan een tee op een lijn dwars op de bal naar hole lijn waar je bal op met starten om in de hole te gaan. Die tee is dan je mikpunt. Neem dan je begin positie aan met je putter slagvlak gericht op de tee. Vraag je golfmaatje om met een laser aimer te controleren of je slagvlak naar de tee wijst. Zit je er ver links naast dan ben je een “Niet Lineaire putter”. Als de laser straal dicht in de buurt van de tee wijst ben je een “Lineaire putter”.

Wat dat betekent. Een “Lineaire putter” putt via rechte lijnen. Een “Niet Lineaire putter” kan moeilijk het putter slagvlak op de tee mikken omdat het brein registreren zal dat het een rechts-links putt is en dus meteen daarvoor compenseren.

De Green lezen: Lineaire putter

Experimenteer met verschillende technieken. (De Aimpoint methode is zeer berouwbaar!) totdat je consistent het mikpunt kunt vinden. Er is niet één juiste manier om een green te lezen dus doe je onderzoek en breng wat tijd door op de putting-green.

Richten van je slagvlak

Je hebt waarschijnlijk baat bij het gebruik van een viltstift lijntje op de bal. Neem de tijd om te oefenen zodat je dit lijntje op je mikpunt kunt richten. As a linear putter,

Oefen hulmidellen

Een kalk lijntje op de green is een goed hulpmiddel. Te koop bij de bouwmarkt. Ook een lijntje boven je bal kan helpen (Twee breinaalden en wat elastiek die je boven je bal naar je mikpunt trekt)

Het best kun jee een mikpunt kiezen en je bal op een rechte lijn naar dat punt starten, zwaartekracht doet dan de rest. Of als alternatief kies je een punt op de bal-mikpunt-lijn (pitchmark, verkleuring van het gras). Denk er wel aan dat de bal de juiste snelheid moet hebben.

De Green lezen: Niet Lineaire Putters

Focus niet op een bepaald mikpunt maar op het hele pad dat de bal gaat volgen onderweg naar de hole. Er zijn Tourspelers die praten over een wit pad op de green waar de bal overheen rolt in hun gedachten.

Greens lezen: Visualiseer de bal rollend naar de hole en kies een toegangspunt op de hole. Bijvoorbeeld 4 uur op de klok voor een rechts-links putt. Meeste “Niet Lineaire putters” hebben baat bij een focus op de laatste meter van de putt met aandacht voor de richting zowel als voor de snelheid.

1 thought on “Putting Tips: Ben je Lineair of Niet-Lineair?”

  1. JPS

    Wat weer een geweldig leuk stuk instructie dank je wel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top