Hoe groot is een golfhole? Antwoord: Hangt er van af…

Hoe groot is een hole.

Volgens de Royal &Ancient : The hole must be 4 ¼ inches (108 mm) in diameter and at least 4 inches (101.6 mm) deep. Hmmm dat is dus vastgesteld.

We kennen ze allemaal wel die putts, een birdie putt of een putt om de par te redden. Je geeft de putt een beetje extra snelheid en je ziet de bal op de hole af gaan maar oh wat een teleurstelling de bal raakt de hole en valt er niet in. Wat een pech!

Of niet?

Hoe vaak gebeurt het? Je wilt een put heel graag maken en geeft een beetje extra. “Never up never in” en dat soort gedachten. Een positieve putt is altijd goed. En wat extra overtuiging ook maar dat is alleen waar als er een kans is dat je de bal te kort kunt te laten. Onderzoek wijst uit dat er een juiste snelheid is. Niet te hard niet te zacht. Iedereen moet bovendien de strategie kiezen die het best bij haar of zijn spel past.

Wat gebeurt er bij een hoge snelheid.

De hole wordt effectief kleiner. Hoe dat werkt: Als we aannemen dat de bal de juiste richting heeft is de snelheid waarmee de bal de bal de hole raakt de bepalende factor of de bal de hole in gaat. Of niet! Is deze snelheid te hoog gaat de hole de bal niet vangen.

Hoe langzamer de bal de hole raakt hoe groter de hole effectief zal zijn. Waarom? Zwaartekracht zorgt er voor dat als de bal de hole aan de zijkant raakt er gewoon in valt.

Kijk je naar de afbeelding hierboven zie je dat op een vlakke green met stimp 10. Een bal die hard genoeg gaat om ongeveer 45 cm. voorbij de hole te rollen maakt de hole 25 % kleiner. Dus de bal hard in de hole putten is geen probleem maar je moet wel akelig precies zijn.

Een rechte putt van 1,5 meter op een vlakke green uitholen vraagt een behoorlijke precisie van startrichting. De afwijking mag niet meer dan 2,0° zijn. een putt van 6 meter vraagt een precisie van 0.5°. Een putt holen van meer dan 6 meter is dus niet alleen maar vaardigheid daar komt ook een behoorlijk dosis geluk aan te pas.

“Als we aannemen dat de bal de juiste richting heeft” zeiden we net en daar ligt nu juist het probleem. Geef je een bal veel snelheid dan wordt de hole immers effectief kleiner… kijk even naar de afbeelding hieronder. De professionele spelers op Tour hebben een precisie van 0,5°.  Kun jij dat ook?  Kijk dan nog eens naar de derde balsnelheid. Je ziet dat bij die snelheid de hole nog maar 37% van de originele grote is, de precisie die dan van je startlijn gevraagd wordt is 0,19°.

De bal hard op de hole putten kan en mag maar misschien moet je er nog eens over nadenken! Wil jij meer weten? Leren? Samen een Trackman putt sessie doen? We organiseren binnenkort een putting middag! Meld je aan bij de GolfWorks Tribe.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top