Putten, is dat zo moeilijk? Capto deel 1

Putten is dat zo moeilijk? Capto deel 1

Het lijkt zo eenvoudig, en eigenlijk is dat ook zo. De bal met de juiste snelheid in de juiste richting laten rollen. Veel simpeler kan het niet de bal hoeft niet eens te vliegen, sterker nog liever niet zelfs. Toch vinden niet veel golfers het erg makkelijk. Een onderdeel daarvan is dat niet iedereen goed begrijpt hoe je  controle over de putter krijgt.

Putter richting nummers

6 Bewegingen

Dit zijn 6 bewegingen die je moet coördineren in de tijd tijdens je puttingstroke. Vanuit de speler gezien:

  • 1 heen en weer
  • 2 op en neer
  • 3 naar je toe en van je af
  • 4 slagvlak rotatie (open of gesloten)
  • 5 lie (rechterop en vlakker)
  • 6 loft toevoegen of deloften

En niet alleen bewust sturen, balcontact heeft ook invloed: raak je de bal op de teen van de putter krijg je een slagvlak rotatie (4). Raak je de bal onder het midden van het slagvlak krijg je een loft verandering (6). Ok toch niet zo simpel dus

Wat is dan een ideale puttslag?

Een beweging recht naar achteren, recht naar voren met de juiste snelheid op het moment van raken en met het slagvlak in de juiste richting… het ophangpunt van de putter verticaal gezien perfekt boven de bal. De putter met een lie van 90° zodat de shaft verticaal hangt onder een hoek van 90° met de rotatie as. Stel je voor een robot op een perfect vlakke en horizontale green. Die robot zwaait één arm zonder pols of elleboog om een horizontale as. In de hand van de robot zit de putter vastgeklemd. De beweging van de putter heeft dan alleen beweging 1 en 2. Kon dat maar… Zou makkelijk zijn en goed herhaalbaar. Je enige probleem zou dan zijn de juiste snelheid en de daarbij horende richting.

Maar ja als mens hebben we twee armen, polsen, ellebogen en ook nog schoudergewrichten. Bij golf wel handig bij alle andere slagen maar bij putten? En denk ook eens aan alle andere lichaamsbewegingen die een ideale puttslag kunnen verstoren en dat willen we liever niet.

Welke beweging wanneer?

Beweging 1 en beweging 3 maken samen de zwaaibaan. Het pad dat de putter volgt krijg je na toevoeging van beweging 2. (3 Dimensionaal).

Stroke without facelines

Beweging 4 erbij maakt een patroon zoals hieronder:

Stroke facelines

Beweging 6 wil je graag recht evenredig laten verlopen met beweging 1 en beweging 2. Allen beweging 5 wil je zo constant mogelijk houden tijdens de hele putt slag.

Tja best complex, wij werken graag met de Capto sensor op de putter daarmee krijg je enorm veel informatie over juist deze zes bewegingen van de putter.

Capto sensor
Capto software

Beweging 6 wil je graag recht evenredig laten verlopen met beweging 1 en beweging 2. Allen beweging 5 wil je zo constant mogelijk houden tijdens de hele putt slag.

Tja best complex, wij werken graag met de Capto sensor op de putter daarmee krijg je enorm veel informatie over juist deze zes bewegingen van de putter

Capto golf is een product van Luca Menci wil jij ook je puttingstroke eens uitgebreid laten doormeten? Stuur een email naar marcel@golfworks.nl

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top