Putten: afstandscontrole Laser Putt

Putten: Afstandscontrole: Laser Putt

In een eerder artikel hebben we geschreven over afstandscontrole bij het putten omdat de balsnelheid. de bepalende factor is voor succes bij putten… Kijk nog maar eens naar dit artikel. Dat levert de juiste afstand en bepaald de richting. Een makkelijke methode is de zwaailengte van je putter gebruiken om de bal de juiste balsnelheid te geven voor de putt die je wilt maken. Hoe beter je dat kunt, hoe beter je afstandscontrole zal zijn.

We hebben eerder ook al iets geschreven over de methode die Bryson DeChambeau hiervoor gebruikt en bij het onderzoek dat we daarvoor hebben gedaan kwamen we een hulpmiddel dat hij gebruikt tegen: de Laser Putt.

Laserputt-Product-Photo

Laser Putt is een klein en licht hulpmiddel dat je om de shaft van je putter kunt monteren. Het centrale deel is een batterij houder. Die batterijen zijn de voeding voor twee lasers. Een rode punt laser en een groene lijn laser. De twee lasers projecteren op de grond: een rode punt en een groene rechte lijn.

Installatie

Laser Putt levert er een kallibratie tool en een handleiding bij. In de handleiding hoe de Laser Putt te gebruiken. De start is het monteren van de Laser Putt op de putter de hoogte waarop je dat doet is niet heel belangrijk maar het liefst op het balanspunt van de putter. Je stelt de groene laser lijn zo in dat de groene laser lijn haaks staat op het slagvlak, vaak kun je de richtlijn op de putter hiervoor gebruiken.

Laser Putt 7

Oplijnen

Leg de kallibratie tool op de puttmat of green in de juiste richting.                      Als de kallibratie tool op de grond ligt kun je zowel je voetenstand controleren als de positie van het slagvlak. Als de groene laser lijn over de centrale witte lijn op kallibratie tool wijst staat je slagvlak richting je doel. Dan kun je meteen zien of je stand mooi parallel is aan je doellijn.

callibration tool 1

Putt zwaai richting (swing direction)

De kallibratie tool heeft ook een uitsparing voor een bal. Daar is wat Laser Putt de critical hitting zone is. Het is de bedoeling dat je putt zwaai daar min of meer richting het doel wijst.

Callibration tool 2-2

Putt zwaai lengte

Om je zwaai lengte te kunnen oefenen stel je de rode laserpunt in op je zwaailengte op de kallibratie tool of puttmat. Maak je achterzwaai net zo vaak tot je de rode punt precies op de balpositie kunt laten stoppen en zwaai door richting je doel. Dit vraagt wat tijd maar maakt je een zwaai lengte controle expert. Natuurlijk moet je de zwaailengte regelmatig variëren. Beheers je dit dan wordt het tijd om op deze manier te gaan putten met een bal.

CF0D5B70-69BF-421A-A62B-403854551662
4CE58DBA-BECC-4226-86A6-0984020D1284

Dat klinkt allemaal als een beetje veel gedoe met weinig oefenwaarde en om eerlijk te zijn ook wij waren redelijk sceptisch…  Natuurlijk kan het ook met een tee in de grond op het einde van je achter zwaai of een balletje. Ook een liniaal werkt best goed. Maar dan was de Laser Putt nooit uitgeroepen tot het beste trainings hulpmiddel voor putten:

number-one-putting-aid

Maar afgezien van de duidelijke feedback zitten er nog een aantal sterke punten aan de Laser Putt, tijdens het oefenen er mee ontdek je het vanzelf:

Je ziet de rode punt bewegen en wanneer deze op de bal is weet je dat je achterzwaai compleet is. En hoe zie je dat? Je hebt je blik nog steeds op de bal! En voor het goed raken van de bal is dat wel fijn.

 

Je ziet de groene lijn bewegen en wanneer de putter naar de bal beweegt zie je een rechte lijn als je een rechte puttzwaai gebruikt en de golfers die een lichte ronding in hun puttzwaai hebben zien de groene lijn hopelijk recht naar het doel in de critical hitting zone.

 

Ach ja en als het voor Bryson werkt waarom zou het voor jou en mij niet werken?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top