Maak jij deze 7 green lees foutjes?

MAAK JIJ EEN VAN DEZE GREEN LEES FOUTJES?

  1. Om beter of minder slecht te worden in iets moet je eerst weten wat er niet goed genoeg gaat. Bij het green lezen bij putten is dat niet anders. Er zijn golfers die het proces van green lezen heel laat beginnen, soms pas wanneer ze al klaar staan om te putten. Niet handig. Dat kan en moet al veel eerder beginnen. Wanneer je over de fairway richting de green loopt kun je vaak de hoogte verschillen in de green al zien. Heel vaak zelfs beter dan wanneer je op de green staat. Misschien kun je 80% van het green lezen al klaar hebben voor je op de green staat.
  2. Wanneer je naar golf op televisie kijkt hoor je heel vaak in het commentaar dat de green afloopt richting het water of richting een heuvel in de verte. De realiteit is dat de bal maar door een paar factoren beïnvloed wordt. De werking van de zwaartekracht op de bal als deze over de helling naar beneden rolt. De hoek waaronder de bal over de helling rolt. Natuurlijk spelen lengte van de putt, de snelheid van de green (Stimp), de richting waarin het gras groeit (Grain) en helling omhoog of omlaag een rol. Kortom hoeveel tijd de bal over de green rolt is erg belangrijk.
  3. Ja ik heb dit ook gedaan, van beide kanten van de hole naar de lijn kijken. Ik weet nu beter, de helling voorbij de hole heeft geen invloed op wat de bal gaat doen voor de hole. Als je niet de juiste richting kunt bepalen vanaf de kant van de hole naar je bal ligt heb je niet genoeg green lees vaardigheden en is er geen enkele reden om nog meer verwarring voor je zelf te creëren. Stel je voor dat de lijn er vanaf de andere kant anders uit ziet, wat dan?
  4. Mikken op de apex. Ook een veel gemaakte fout. Golfers die mikken op het hoogste punt in de bocht van de lijn die ze voor zichzelf visualiseren. Klopt niet; Je hebt een putt van 7 meter voor met een break van links naar rechts. Stel dat je de bal recht naar de hole start en deze 1 meter links van de hole eindigt. Dan is de bal 1 meter van de helling afgerold over 7 meter. Over 3,5 meter is de bal dan ook al van de helling afgerold en over 1 meter ook… Kortom mik je op het hoogste deel van de bocht is de putt altijd mis.
  5. Een putt hard op de hole slaan om “de break eruit te halen”. Het is onmogelijk om alle break uit een putt te halen met snelheid. Ja natuurlijk, als je de bal harder slaat is de bal eerder bij de hole en dus heeft de zwaartekracht minder tijd om de bal de helling af te trekken. Helaas verklein je de hole aanzienlijk wanneer je dit doet. Kijk nog maar eens naar dit artikel. De juiste snelheid is o zo belangrijk om de grote van de hole maximaal te houden.
  6. Veranderende green snelheden of stimp. Dit gebeurt ook bij weekend golf. Hoe sneller de green is hoe minder hard je de bal hoeft te slaan om deze de juiste snelheid te geven waarmee de bal de hole bereikt. De bal rolt dus langzamer en heeft meer tijd nodig om de afstand af te leggen. Dan is er dus ook meer tijd voor de zwaartekracht om de bal de helling af te laten rollen.
  7. Twee verschillende hellingen in één putt. Dit zie je zelden bij putt korter dan 5 meter maar bij lange putts komt dit regelmatig voor. Veel golfers hebben dan alleen aandacht voor de tweede helling omdat ze denken dat de snelheid die de bal heeft op de eerste helling er wel voor zal zorgen dat de bal rechtuit rolt. Helaas ook de eerste helling moet je meerekenen anders mis je de putt. Maak jij één of meer van deze green lees foutjes? Prachtig, je beste putt dagen komen dan dus nog.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top