De wetenschap achter oefenen op een drivingrange mat.

Weer één uit de rubriek “Smart Golf” We hebben het dan over manieren om beter te golfen (scoren) zonder je swing te veranderen.

 

Deze keer gaat het over oefenen op een drivingrange vanaf een kunstof mat. Als je nu naar buiten kijkt denk je misschien oefenen op de drivingrange? Ja straks als het seizoen voorbij is en ook nu oefen je in Nederland maar zelden vanaf gras.

Zeker in het najaar en in de winter wanneer de regen met bakken uit de lucht valt is het wel lekker om onderdak te staan maar dat betekent helaas ook oefenen vanaf een kunstof mat. Wat betekent dat?

range

1. Je clubsnelheid zal lager zijn.

In 2018 presenteerden onderzoekers van de Bloomsburg Universiteit eenonderzoek over clubsnelheid op het Wereld Congress van Golf. Het onderzoek was gericht op de verschillen in swings op gras, op zand en op een kunstof mat.

Normaal gesproken gebruik je de grip van je voeten op de grond om de snelheid waarmee je ledematen bewegen op te bouwen. Golfers zijn langzamer op zand in vergelijk met swings op gras, ook op kunstofmatten bleken de golfers langzamer te zijn dan op gras. Het is niet helemaal duidelijk hoe de snelheid van je ledematen de afstand die de bal vliegt beïnvloeden zal. Maar duidelijk is dat als je oefend onder omstandigheden waarbij je ledematen anders bewegen dan op de golfbaan het invloed zal hebben op je timing en de afstand die bal zal vliegen.

blessure

2. Gebruik je wedges niet te veel

Wanneer je op de range oefend vanaf een kunstofmat moet je ook even nadenken over wat er onder de mat ligt meestal zijn dat betontegels. Meestal zijn de matten in het begin zacht genoeg om het contact met de grond te dempen tot op de hoogte van een plag slaan op gras. Maar bedenk dat de steile angle of attack kan zorgen voor blessures.

data

3. Hoge lanceerhoek en lage spin.

Je moet je ook realiseren dat de club de bal anders raakt op een kunstofmat. Omdat de mat voorkomt dat de club de grond in kan zoals op gras raak je de bal anders. De club stuitert licht van de mat en daardoor raak je de bal vaak wat hoger op het slagvlak. Resultaat is een hogere verticale startrichting en minder backspin op de bal. We horen vaak op de drivingrange dat golfers zelf ook zien dat de bal hoger vliegt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top