Dè Strategie om meer greens te raken

Weer één uit de rubriek “Smart Golf” We hebben het dan over manieren om beter te golfen (scoren) zonder je swing te veranderen.

Hit more greens

Deze keer gaat het over greens raken. Wat is dè manier om een score onder de 80 te maken? Meer greens raken en dat betekent voor de meeste van ons niet op de vlag mikken maar naar het midden van de green gaan. Wanneer je het midden van de green raakt heb je veel 7- en 8 meter putts.

Dit is een strategie die ook met data te onderbouwen is, Het DECADE Golf systeem. Op de PGA Tour is het meer gebruikelijk om naar het midden teg aan dan bij weekend golfers die op elke vlag mikken zonder na te denken over de consequenties. Je kunt een simpele regel bedenken die je daarbij zal helpen

Mik op de achterkant van de green als de vlag voorop staat.

Dat is het, ik zei toch dat simpel was. We nemen een green op de PGA Tour als voorbeeld. De 13egreen op Hilton Head Island, S.C. een perfekt Voorbeeld hoe het werkt. Deze 13e hole is niet erg lang 340 meter en dat is maar goed ook want de green is lastig genoeg, de voorkant is ongeveer 10 meter breed met een bunker rondom aan de voorkant en wordt naar achter steeds maar breder tot zo’n 22 meter. Op deze green staat de vlag vaak voorop en bijna iedereen gaat voor de vlag.

Kijk naar de afbeelding hieronder, een plaatje van Google earth met daarin een afbeelding van Golf Logix.

Green 1

Er zijn maar weinig weekend golfers die een green missen aan de achterkant, daar zijn twee redenen voor ze gebruiken te weinig club, vaak kiezen ze een club op basis van een perfekte uitvoering van het schot in plkaats van een gemiddeld resultaat. En niet minder belangrijk bij een kleine mishit zit er ook vaak een richtingsafwijking in. Kortom er is geen reden om op de vlag te mikken en de trekker over te halen. Natuurlijk het kan gebeuren dat je een perfekt schot slaat maar waarschijnlijk ben je een beetje kort en scheef en hou je een lastig bunkerschot over.

Green 2

Een kleine miser en je ligt in de problemen.

Dit is de reden waarom je de regel Mik op de achterkant van de green als de vlag voorop staat zou moeten volgen. Je schiet de afstand tot aan de vlag en meteen kies je 1 of 2 meer clubs dan dat je daarvoor nodig zou hebben en je hebt automatisch “betere missers”. Als je een perfect schot slaat lig je achterop de green, Als je kort maar recht naar de vlag slaat lig je op de voorkant van de green (en vlak bij de hole) en niet in de bunker. Als je lengte klopt maar de richting niet heb jeen goed speelbare chip naar de hole met genoeg green om mee te werken. Sla je een echte misser lig je nog steeds in de bunker maar dat is dezelfde situatie als bij een gemiddeld resultaat met de ideale club keuze.

 

Green 3

Dezelfde kleine missers met een langere club geeft een beter resultaat.

Statistieken wijzen dit ook uit, op de PGA Tour raken de spelers meer greensals de vlag achterop staat dan wanneer deze voorop staat. Ik zou zeggen probeer het maar eens tijdens je volgende ronde.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top