Arm Lock Putten de Toekomst…?

Arm Lock putten

Arm lock putten is een stijl van putten die niet zo bekend is, op de PGA Tour zie je Bryson DeChambeau het doen en Matt Kuchar  maar er zijn er nog niet veel meer. Wanneer je het clubgolfers ziet doen wordt er vaak wat lacherig over gedaan, zoiets van ach hij kan niet putten… Is dat wel terecht? Goed kunnen putten is tenslotte een kwestie van de bal met de juiste snelheid op de juiste lijn starten en kan dat niet net zo goed of zelfs beter met Arm Lock Putten?

Wat Is Arm Lock Putten?

Arm Lock Putting is een stijl van putten waarbij je de shaft aan de binnenkant tegen je onderarm aan houdt Meestal je voorste arm, de linker voor een rechtshandige golfer. Zoals eerder gezegd bekende pro golfers als Matt Kuchar gebruiken een Arm Lock Putter, hij was een echte pionier en heeft samen met putterfabrikant Bettinardi veel werk gedaan in de ontwikkeling van deze putters. Tegenwoordig heb je bij Odyssey (Callaway), Ping en SIK ook de mogelijkheid een arm lock putter te kiezen.

Putters voor arm lock putten zijn ook anders dan gewone putters: Ze zijn vaak een paar inches langer dan gewone putters (39 a 43 inches). Het slagvlak heeft veel meer loft dan gewone putters (tot wel 9° graden). Het putter clubhoofd is veel zwaarder dan bij gewone putters ( gemiddeld 400 gram). De grip is veel langer dan een gewone puttergrip, 40 tot 45 cm. want die ligt tegen je onderarm.

Waarom zou je een Arm Lock Putter gebruiken?

Tja er moet een goede reden zijn tenslotte voor dit soort innovaties

Je krijgt een betere rol op je bal, de houding die je gebruikt positioneert de putter zodat de loft (schuine stand) van het slagvlak vaak in dezelfde stand staat.

Je krijgt een betere startrichting. Het slagvlak staat vaker in de juiste richting. Je klemt de grip tegen je onderarm dus beperk je de draai van je onderarm. We weten allemaal dat het slagvlak de richting van je putt voor een groot deel bepaald. SIK is de fabrikant waar Bryson DeChambeau mee samenwerkt, en zij monteren de extra dikke grip zelfs parallel aan het slagvlak zodat de vlakke kant van de grip tegen de onderarm ligt.

Je krijgt een betere startsnelheid. Omdat je de grip tegen je onderarm klemt kun je  putter niet onbedoeld versnellen door een klap beweging van de polsen.

Je kunt met een arm lock putter de rol van de handen, polsen en armen min of meer elimineren uit je putt beweging. Met minder bewegende delen kan er minder fout gaan, het wordt een simpeler beweging waarbij je de schouders laat bewegen en je zwaaibaan, bladstand en zwaailengte veel voorspelbaarder worden.

Is het legaal? Sinds mei 2013 mag je niet meer spelen met een club die je op je lichaam verankerd maar er is expliciet gezegd dat je de club wel degelijk tegen je onderarmen mag laten rusten.

 

bryson-putting-JMX-USA__94438.1543414727.900.900_695x464_a6d137c0-a789-42d1-ac91-7783d398e82f_1024x

Welke Arm Lock Putter kun je het best gebruiken?

zijn er niet zo veel merken en modellen om uit te kiezen helaas, wij hebben de beste ervaring met de modellen van SIK Golf, de putter waar Bryson DeChambeau mee putt.

Hoe gebruik je een arm lock putter?

Het heet een arm lock putter omdat je de putter tegen je arm klemt, de arm lock. Dus dat is de eerste vereiste. Je houdt de putter met je voorste hand vast als elke ander putter. Effectief is de putter nu een verlengstuk van je arm geworden. De reechterhand plaats je er bij op een manier waarbij de handpalmen naar elkaar toe staan. DeChambeau heeft een eigen methode waarbij hij zijn ellebogen naar binnen draait en dan de onderarmen naar binnen draait. Hij zegt dat hij zo alle onnodige beweging kan vermijden. Niet heel comfortabel in het begin maar het werkt uitstekend. Matt Kuchar gebruikt ook een klassieke puttgrip. Maar het kan ook anders: Denk aan Will Zalatoris die bijna het Masters won met een Claw grip. En de linkerhand als onderste kan natuurlijk ook.

Kijk naar de afbeelding hieronder en je ziet het verschil in beginpositie tussen “normaal” putten en de arm lock methode. De putter hangt niet meer in het midden van de driehoek van de pendule maar vormt nu een rechte lijn met de linkerzijde van de driehoek en pendule. Tijdens de puttzwaai houdt je de grip tegen je linkeronderarm.

Schermafbeelding 2021-04-19 om 06.50.40
klassiek putten

Hoe kies je de juiste lengte Arm Lock Putter?

Gemiddeld is een 40 inch putter fabrikanten als Bettinardi raden dat aan. Je iegen lengte bepaald het uiteindelijk.

  • 155 tot 170 cm. – 38″ Arm Lock Putter
  • 172 tot 186 cm.– 40″ Arm Lock Putter
  • 188 tot 200 cm.– 42″ Arm Lock Putter

PING en SIk hebben de kortere versies en Odyssey en Bettinardi maken 40 inch en 42 inch versies. Wij hebben zelf een 42 inch SIK in de tas. Gewoon het meest comfortabel.

Hoe kies je de juiste loft op een Arm Lock Putter?

Meeste arm lock putters hebben tussen de 6° en 8° graden loft, niet zo gek omdat de shaft tegen je onderarm ligt helt de shaft nadrukkelijk naar voren. De snelheid van de greens waar je meestal op golft hebben een grote invloed op welke loft het beste werkt. We spelen in Nederland niet altijd op snelle greens dus een beetje extra loft kan geen kwaad. Hoe langer het gras op de greens hoe meer loft je nodig hebt. De SIK putters hebben een speciale loft.

Hoe kies je de juiste lie voor een Arm Lock Putter?

De golfregels zeggen dat de lie niet minder dan 80° mag zijn. Meeste arm lock putters hebben een lie van plusminus 72° Je kunt bij PING kiezen voor een 70° en bij SIK mag je kiezen van 70° tot en met 80°. Hoe rechterop de putter hoe meer je boven de bal moet staan met je lichaam. Wij hebben de Bryson route genomen (913 cm., 42 inch en 9° loft) Uiteindelijk proberen hoe je het meest comfortabel kunt gaan staan is voor de meeste spelers de beste oplossing.

En nu de belangrijkste vraag, durf jij het aan te switchen?

Er zijn zo veel voordelen aan arm lock putten en het mag allemaal binnen de regels. Weet jij het nog steeds niet zeker? Stel jezelf dan de vraag of je meer putts wilt holen en het antwoord op de belangrijkste vraag wordt meteen duidelijk…

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top