Wat is Stimp? Of een Stimpmeter?

Wat is Stimp?Of een Stimpmeter?

Een Stimpmeter is een voorwerp war mee je de snelheid van een (putting)green kunt meten. Bij gebruik van de stimpmeter krijgt de bal een bekende rolsnelheid,  de afstand die de bal rolt wordt gemeten in voeten (30,48 cm.)

De Stimpmeter is bedacht door Edward S. Stimpson naar aanleiding van een putt die hij van een green af zag rollen tijdens de US Open op Oakmont Country Club in 1935. De putt van Gene Sarazen, een top professional in die tijd, rolde van de green en dat gaf Stimpson de gedachte dat de greens onredelijk snel waren. Hij ging op zoek naar een manier om dat te bewijzen en te kunnen meten. Dat resulteerde in de otwikkeling van de Stimpmeter. De eerste was van hout gemaakte rail waar de bal met een bekende snelheid vanaf rolt zodat je da afstand die bal rolt op het oppervlak kunt meten.

3 generaties Stimpkopie

Updated Stimpmeter

n 1976 heeft Frank Thomas een aluminium versie ontworpen, altijd groen gekleurd en in gebruik geweest vanaf het US Open in 1976 tot 2013. Het is een aluminium staaf van 91 cm. lengte een breedte van 4,4 cm. met een V-vormige  groef in het oppervlak van 145°. Een uiteinde loopt taps toe om te voorkomen dat de bal teveel stuitert wanneer hij de green raakt. 76 cm. vanaf onderen is er een uitholling gemaakt. Je legt de bal daarin en tilt de Stimpmeter op aan het eind. Zwaartekracht laat de bal naar beneden rollen en die raakt de green met een snelheid van 1,83 m./sec. De afstand die de bal rolt in voeten (30,48 cm.) is de snelheid van de green. De procedure is om op een vlak deel van de green 6 ballen te rollen. Drie de ene kant op en drie de andere. De drie ballen moeten binnen 20 cm. van elkaar liggen voor een geldige meting.

Hoe meet je stimp

Moderne Stimpmeter

In 2013 is er een nieuwere versie in gebruik genomen, precieser gemaakt naar het ontwerp van Steven Quintavalla. Deze is blauw maar helaas niet verkrijgbaar voor gewone golfers.

Greens zijn de laatste 30 jaar veel sneller gemaakt, het werd steeds moeilijker om de Stimp goed te bepalen. De bal rolt verder en er is dus een steeds groter vlak stuk greenoppervlak nodig voor een geldige meting.

USGA Stimp

Quintavalla ontwierp een tweezijdige Stimpmeter met een extra uitholling die de bal de helft van de afstand laat rollen van de originele versie. De rest werkt hetzelfde alleen moet je de uitslag verdubbelen.

Moderne stimp

Deze methode is ook bruikbaar op kleinere snelle greens, daar is niet altijd ruimte om een bal 14 voet te laten rollen op een vlak gedeelte.

Schermafbeelding 2021-01-03 om 06.58.06

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top