Waarom je altijd met dezelfde bal zou moeten spelen

Het meest belangrijke bij het testen van equipment of het spelen van de sport is de golfbal.

Wat gebruik je bij elk schot? Juist de golfbal. Of het nu een verre lange drive is of een korte putt altijd is de golfbal onderdeel van het proces. Bovendien beïnvloed de bal heel sterk hoe de rest van je equipment presteert en voelt.  Het is een onderdeel waarmee je makkelijk en relatief goedkoop kunt experimenteren. Veel golfers switchen dan ook van merk en model op reguliere basis. Niet een goed idee voor consistentie. Onafhankelijk welk merk en of model je ook gebruikt dat zou in ieder geval voor een langere periode dezelfde bal moeten zijn. Tenminste als je graag lage scores maakt.

Waarom? Je kunt wennen aan de bal. Het geluid, het gevoel van impact bij korte schoten rond de green, afstand die de bal rolt na landen. Speel je steeds verschillende ballen dan weet je niet wat er gaat gebeuren...  Koop zes dozijn nieuwe ballen van het zelfde merk,model en type. Zijn deze op kun je daarna altijd evalueren of dit de beste bal voor je is.

Variabelen elimineren

TrackmanMyths

Ondanks dat alle fabrikanten verschillende soorten en modellen ballen voeren die veel lijken op ballen van een ander fabrikaat zijn er altijd één of twee modellen aan te wijzen die het best presteren voor jou, de golfer. Het is vergelijkbaar met schoenmaten.. niet elke schoen in 43 maat zit even lekker ondank dat je er wel inpast. De prestaties van de bal zijn belangrijk maar er is nog een groot verschil; het geluid dat de bal maakt op impact bij het korte spel. Heel belangrijk voor het gevoel dat je krijgt voor afstanden in het korte spel. Of beter gezegd bij 65 % van je slagen.

Waarop heeft de balkeuze de meest invloed?

  • Gevoel bij het korte spel
  • Spin ratio in alle spel onderdelen
  • Balvlucht afstand
  • Het kunnen laten stoppen of doorrollen bij korte slagen rond de green
  • Richting, meer of minder spinratio heeft veel invloed op hoever de bal wegdraait in de lucht bij volle slagen mocht je de bal een keer nier lekker raken.

Hoe kun je het best kiezen?

Natuurlijk zijn er veel factoren die bepalen wat je beste bal keuze is. De meest golfers zouden beter scoren verbetering in het korte spel. De evaluatie zou dus daar moeten beginnen en daarna ga je langere slagen in je evaluatie mee laten tellen.

Meeste golfballen hebben weinig verschil in afstand van de tee. In het Titleist programma heb je bij de premium ballen vrijwel geen verschil tussen de Pro V1x, Pro V1, en de nieuwste van het stel de AVX bal in afstand. Ben je op zoek naar een eigen balvlucht traject kom je tot de ontdekking dat er grote verschillen zijn tussen de apex van de balvlucht trajecten van Pro V1, Pro V1x, en de AVX bal. De laatste heeft een lagere lanceerhoek en duidelijk minder spin dan de andere twee.

Een premium bal met een buitenlaag van urethaan zal de meest econtrole geven. Maar heb jij als speller meer behoefte aan een bal die bij het korte spel verder rolt in plaats van snel te stoppen is een bal met een Surlyn buiten laag een betere keuze.

Kortom een goed advies is om de beste bal voor jou spel te gaan proberen. Serieuze golfshops hebben speciaal hiervoor testballen van je eigen favoriete merk. Een balfitting gaan doen is een goede tijdsinvestering. Er zijn ook een aantal online tools die je kunnen helpen bij de keuze zodat je niet alle modellen hoeft te testen als je dat liever niet doet.

shortgame

Volgorde bij een bal fitting:

Putten,  met welke bal presteer je goed en klinkt goed?

Chippen, met welke bal presteer je goed? De juiste vlucht en rol op de bal?

Pitchen, met welke welke bal presteer je goed? De juiste vlucht en rol op de bal?

Lange slagen met ijzers, De juiste vlucht (lanceerhoek, balvluchthoogte, daalhoek, spinratio)

Driver, laat je driver zo instellen dat deze bal jou maximale afstand mogelijk maakt (maximale balvluchtafstand en rol)

Wil jij een balfitting doen? Meld je aan !

Titleist scorecard 2

 

Weet je wat voor jou de beste bal is speel deze dan altijd, niet alleen tijdens een wedstrijd maar ook tijdens je oefenrondes.

Hoe mooi zou het bovendien zijn om een half dozijn ballen van dit type te gebruiken als putt oefenbal, onbeschadigd dus niet mee spelen of  gebruiken bij korte spel oefening. De beschadigde ballen van het spelen verzamel je dan voor je korte spel oefening.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top