PING G425 IJZERS IN HET KORT
- PING’s nieuwe G425 is compacter dan G410.
- PING G425 heeft meer balsnelheid dankzij een metalwood achtige constructive
- G425 is stabieler dan G410.
- 154 euro voor een stalen shaft, 166 voor een graphite vdersie
- Beschikbaar vanaf begin Februari
Ping heeft de laatste Jaren een schema van 18 maanden voor een model, dat betekent dat er om de 1,5 jaar een nieuw model komt van een serie. De Ping G425 komt dankzij Covid 24 maanden na zijn voorganger. Net als in de good old days. Wat ook altijd fijn is aan de Ping producten is dat ze niet met iets nieuws komen voor het nieuws maar alleen als het beter is. Dat blijkt soms best lastig zeker in de gameimprovement categorie. De G410 is een goed ijzer, een heel goed ijzer. Zeer gebruiksvriendelijk, mooie hoge vlucht en daalhoek. Op balsnelheid en precisie zijn ze intussen wel ingehaald door de concurrentie en ook in balvluchtafstand zijn ze nooit de beste in de tests.

PING G425 IJZERS WAAR KOMT DE AFSTAND VANDAAN?
De G serie van Ping zit in het drukst bevochten deel van de markt dat is nu zo en dat is altijd zo geweest, al vanaf de introductie van de G2. Balvluchtafstand is ook in dat deel van de markt belangrijk en daar is de voorganger van de G425 nooit een hoogvlieger geweest. En ja afstand is belangrijk voor de grootste groep golfers, niet alleen voor de beste spelers. Maar balvluchtafstand alleen, zonder gebruiksvriendelijkheid (consistentie in afstand) of zonder een bruikbare daalhoek maakt niet een betere score. Ga je dan de Ping ijzers op specificaties vergelijken met de anderen in de gameimprovement categorie hebben ze meer loft dan de concurrentie, soms wel 4° a 5° meer. De nieuwe Ping G425 ijzers zijn niet anders kwa specs, geen rare lage lofts.


De vragen die Ping zichzelf gesteld heeft bij de ontwikkeling van de nieuwe G425 ijzers: Hoe maken het ontwerp zo dat de ijzers beter presteren? Hoe houden we ze zo gebruiksvriendelijk mogelijk? Hoe geef je de G425 een hoge lanceerhoek en een steile daalhoek? Zoals altijd bij Ping zoeken en meestal vinden ze, de nodige verbeteringen. De Ping G425 is langer, consistenter, gebruiksvriendelijker en veel mooier dan zijn voorganger. En die extra lengte is de grootste verandering. Net als alle ander fabrikanten gebruiken ze bij de G425 een flexibel slagvlak voor meer balsnelheid.
TECHNOLOGIE
Tot de G425 gebruikte Ping een slagvlak technologie, COR-Eye genaamd waar ze afscheid van nemen bij de G425. Daar komt een slagvlak technologie voor in de plaats met de oorsprong in de metalwoods. De VFT technologie, een slagvlak dat niet overall even dik is maar dun aan de randen en met een dikker gedeelte in het midden waar dat nodig is voor de stevigheid.


Een verend slagvlak zoals nooit eerder door Ping gemaakt in een gegoten clubhoofd. met een stabiel middendeel. Het is ook niet helemaal symmetrisch maar een beetje ovaalvormig om overal op het slagvlak meer balsnelheid te krijgen. Je krijgt een soort van duikplank effect, de bal start hoger en land zachter allemaal binnen de regels
Met een dunner slagvlak zonder poespas is er ook de mogelijkheid ontstaan om met de achterkant van het slagvlak te spelen. Een beter geluid en een zachter gevoel zijn het resultaat. Het plaatje achterop het slagvlak is er dus niet alleen maar om de naam Ping nog een keer te laten zien, het staat er wel natuurlijk. Datzelfde plaatje is gemaakt van een mengsel van aluminium en kunststof, de mix zorgt voor demping van de trillingen op balcontact.
Het slagvlak zelf is gemaakt van Hyper 17-4 staal, Ping’s eigen unieke metaal. Het is sterk, maar niet hard, en weer een beetje beter dan in de vorige generatie door een andere chemische samenstelling. Tien procent sterker en sterker betekent dat het slagvlak dunner kan zijn. Dunner maakt flexibeler en dat geeft meer balsnelheid.


STABILITEIT EN GEWICHT
Stabiliteit van een clubhoofd is bepalend voor een deel van de gebruiksvriendelijkheid. Moment of moment of inertia (MOI) is dan de gebruikte term. Hoe groter het moment hoe stabieler het clubhoofd. Ook hier is er weer een stapje gemaakt. Ping maakte de G410 8% beter dan de G400. En dat was een knappe truc, voor stabiliteit wil je het gewicht aan de buitenrand van een voorwerp, ver weg van het midden. Hoe groter, hoe beter zou je zeggen… De G410 was echter kleiner, smaller en had een dunnere zool dan de G400.
De nieuwe G425 is weer 3 % beter. Compacter dan beide voorgangers én stabieler. Compacter maakt een clubhoofd visueel aantrekkelijk voor betere golfers da’s duidelijk.
We zeiden net dat groter stabieler is, hoe dan klein en stabieler?
Het bruikbare deel van het slagvlak is gelijk gebleven aan de voorganger van de nieuwe Ping G425, het midden van het slagvlak zit dichter bij de shaft rotatie-as en dan toch stabieler? Ok, hoe werkt dat? We weten dat het gewicht aan de buitenrand moet zitten voor stabiliteit vandaar het gewichtsschroefje in de teen maar dat is maar een kant. Je kunt dan de hosel (pijpje waar de shaft in gelijmd zit) zwaarder en dikker maken, helaas ziet dat er niet echt fijn uit. Ping gebruikt een gewicht-plug in de shaft om de stabiliteit te waarborgen en om de gewichtsverhouding tussen kop en steel precies goed te maken. Allemaal mogelijk door dat dunne flexibele slagvlak…

PING HOSEL-X
Heerlijk zoals inegnieurs en ontwerpers elke keer weer een nieuwe tem introduceren bij nieuwe producten. Bij de Ping G425 horen we voor het eerst van Hosel-X. Dat is de afstand tussen het punt waarde shaft in de kop zit en het zwaartepunt. Hoezo is dat belangrijk? Als het zwaartepunt ver weg zit van de shaft heb je meer inspanning nodig om de te draaien zowel in de backswing als in de downswing om het slagvlak naar square (recht) te draaien. Hoe verder weg dus hoe vaker je een open slagvlak zult hebben, niet een groot verschil maar toch. Lekker dan! Game improvement ijzers met een groot slagvlak (grote Hosel-X) zijn gericht op de minder goede golfer en die heeft vaak moeite met het sluiten van het slagvlak. De betere golfer slaat vaak zn mis met een gesloten slagvlak en die krijgt een kleiner slagvlak met een lage Hosel-X die het sluiten makkelijk maakt. Tja dat is natuurkunde kunnen we niks aan veranderen. Bij de nieuwe Ping G425 is het slagvlak kleiner maar de Hosel-X groter. Het sluiten van het slagvlak is dus eenvoudiger. Ping zegt dat het zwaartepunt dichter bij de shaft ligt maar dat de stabiliteit er niet onder te lijden heeft. In ieder gevals is dat niets dat een goede fitting niet kan verhelpen
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID
Bij PING houden ze niet zo van het word gameimprovement zij hebben het liever over gameenjoyment. Speelplezier is belangrijk voor ze. Bij interne tests blijkt volgens Ping (slager en vlees…) dat de G serie gebruiksvriendelijker is dan de concurrentie. Bovendien zeggen ze dat de i210 een echt players Ijzer net zo gebruiksvriendelijk is als de gameimprovers van anderen. Hoe het ook zit, uit speler tests gedaan door Ping met de nieuwe G425 blijkt dat de ijzers een beetje langer zijn maar vooral veel precieser minder vaak links en lang of rechts en kort. De strokes gained van 75 % van de testers was beter dan met hun eigen clubs.

SHORTGAME
Er is een nieuwe trend bij fabrikanten om ook de gebruiksvriendelijke modellen te voorzien van beter wedges. Callaway heeft een MacDaddy CB wedge. Eerder waren de bij een set horende wedges niet wedgie genoeg. Bij de G425 is dat anders de P, U, S en L hebben hetzelfde slagvlak en dezelfde groeven als de Glide 3.0 wedges van Ping.

SHAFT
Ook bij de nieuwe Ping G425 ijzers is de standard shaft een Ping ‘eigen” shaft. De AWT 2.0 is de stalen shaft. AWT is een afkorting van Ascending Weight Technology, dat betekent dat de shafts in de lange ijzers lichter zijn dan die in de orte ijzers. Voor veel giolfers geldt dan dat de lange ijzers makkelijker de lucht in gaan en er meer controle is over de korte ijzers. De Alta CB Slate is de nieuwe graphite shaft. Geen grote verasnderingen meer een update van de vorige graphite shaft.



Je kunt zonder meerprijs ook kiezen voor de volgende stalen shafts: N.S. Pro Modus3 105, True Temper Elevate 95, KBS Tour, Dynamic Gold, DG 105, DG 120 and Project X LZ.






GRIPS
De Arccos grips die Ping sinds een paar jaar aanbied zijn ook voor de Ping G425 mogelijk. Dat is een Golfpride Tour Velvet met ingebouwde Arccos sensor. Je krijgt er van Ping zelfs een gratis proefperiode bij Arccos caddie bij.


SPECIFICATIES, PRIJZEN EN BESCHIKBAARHEID.
De specificities kennen bij de G425 niet de optie om te kiezen voor retro spec, de power spec is er nu ook weer bij voor die golfer die van zichzelf een (te) hoge balvlucht heeft. Prijzen van de Ping G425: 154 euro voor staal, 166 euro voor graphite. Beschikbaarheid vanaf nu te fitten.
Ik speel met ping ik heb wel interesse in de g 425
Je kunt me altijd contacten voor n fitting… marcel@golfworks.nl