Nieuwe Mizuno JPX Ijzers Innovatief!

Er zijn 4 nieuwe Mizuno ijzer modellen voor 2020, JPX 921 Tour, JPX921 Forged, JPX921 Hot Metal en de JPX Hot Metal Pro.

10 jaar geleden kwam Mizuno met de JPX Ijzer serie, de JPX 800. Vanaf dat moment hebben de technici bij Mizuno generatie na generatie innovaties aan deze ijzers toegevoegd. De grenzen zijn elke keer verlegd naar de huidige staat die zowel in gegoten als in gesmede ijzers niet mogelijk leken. En ze doen het nog een keer met de JPX 921 serie. JPX 921 Tour, JPX921 Forged, en de JPX921 Hot Metal naast de Hot Metal Pro.

2020-mizuno-irons-jpx-921-tour-jpx-921-hot-metal-pro

“Waar staat JPX eigenlijk voor?” Japan Performance Extreme. Deze naam is ooit bedacht voor de Japanse markt om de gegoten (niet gesmede) JPX ijzers die meer afstand geven goed te kunnen marketen. De JPX-lijn zat totaal buiten het segment van de markt waar Mizuno een rol speelde.

Voordat we volop in de nieuwe modellen duiken een korte stukje geschiedenis over de JPX lijn. Want als je bedenkt waar het begonnen is kun je bijna niet geloven waar we nu staan. Wat een veranderingen.  Na een introductie in Japan kwam de JPX-lijn in 2011 naar de rest van de wereld als vervanger van de MX series. Een nieuwe groep spelers ontdekte het meer op de beter golfer gerichte Mizuno. 2012 bracht de JPX Pro lijn de eerste met Grain Flow Forged constructie èn een speelbaar clubhead voor gewone golfers die een beetje vergevingsgezindheid graag wilden combineren met het mooie gevoel van gesmede ijzers.

Er volgden geweldig goede clubs en ook wat minder geweldige (JPX EZ bijvoorbeeld) en JPX werd bijna een sub-merk van Mizuno met een aardige twist. JPX startte in Japan maar werd in de rest van de wereld zo’n grote hit dat modellen die oorspronkelijk voor de rest van de wereld gemaakt werden ook in Japan verkocht werden. Dat begon met de JPX 900 serie en geldt ook weer voor de JPX 921.

Mizuno JPX921 Forged: Nieuwe productie-proces leid naar innovatie

JPX Forged

Laten we als eerst naar het model met de grootste evolutie kijken. JPX921 Forged.
“Faster – Forged – First”. Is de tekst die Mizuno gebruikt voor de nieuwe JPX 921 Forged serie. Het is op de voor Japan gebruikelijke manier een evolutie van het vorige model. Hoewel het woord revolutie ook bijna op zijn plaats zou zijn geweest. Als we terugkijken naar de JPX Forged of vroeger de “Pro” series” zijn er grote verbeteringen in snelheid, accuratesse en een goed gevoel door gebruik van ander materiaal en andere geometrische vormen. Ondanks de kleine afmetingen geeft de JPX Forged meer balsnelheid en dat is dankzij een ander maak proces en het gebruik van ander materiaal. Vergelijkbaar met een grote motor in een klein autootje. Dat vraagt serieuze technische veranderingen.
Materialen
Als je goed bekend met de Mizuno producten ken je Chromoly al het metaal dat voor het eerst werd toegepast in de JPX 900 Hot Metal ijzers. Het doel was een slagvlak met meer flexibiliteit maar dat toch sterk genoeg zou zijn. Een andere eis was dat het buigbaar genoeg zou moeten zijn voor loft en lie veranderingen. Dat is nog wel eens probleem bij game improvement clubs.
In de JPX 919 Hot Metal en de JPX 919 Hot metal pro werd het weer gebruikt om meer balsnelheid te genereren en te zorgen voor een hoog MOI (stabiliteit). Deze eigenschappen hebben de JPX 919 Hot Metal tot een van de best verkopende Mizuno ijzers gemaakt en gezorgd voor een aanzienlijk marktaandeel in de game improvement categorie.
In samen werking met Chuo uit Hiroshima Japan, de huis smederij,is het material ook gebruikt in het Grain Flow proces voor de MP-20 HMB ijzers. Daar werd het toegepast in het smeden van de slagvlakken en hosels van de 2 tot en met 8 ijzers. Meer balsnelheid vanaf een slagvlak in een hol ijzer, nog een manier om productie processen en materialen te gebruiken voor het maken van betere golfclubs.

JPX Forged2

De JPX 921 Forged is het eerste Ijzer waar het Grain Flow smeed proces gebruikt is voor een eendelig clubhoofd van Chromoly. Dat heeft de technici bij Mizuno de mogelijkheid gegeven de vorm van het ijzer compleet te herzien. Een compact Ijzer wat de betere golfer zo fijn vindt gecombineerd met stabiliteit door een groot MOI en meer balsnelheid door een dun slagvlak. Oh ja en niet te vergeten het bekende goede gevoel van een Mizuno ijzer. De JPX 921 Forged is het meest compacte gesmede model tot nu toe.

JPX Forged3

Het is niet de eerste keer dat Mizuno een nieuw  materiaal gebruikt om de performance van een JPX Forged model te verbeteren. In 2014 werd in de JPX 850 Boron materiaal aan het 1025 carbon staal toegevoegd. Een dunner slagvlak en meer balsnelheid was het gevolg. In tegenstelling tot  MP-lijn die staat voor gevoel, uiterlijk en de mogelijkheid je balvlucht curve te vormen heeft de JPX-lijn heeft altijd de innovaties gekregen die zorgen voor meer performance in de vorm van afstand en vergevingsgezindheid zonder de karakteristieken te verliezen waar Mizuno ijzers bekend om staan.

We hebben bij gesmede (forged) ijzers niet altijd een duidelijk beeld hoe die gemaakt worden. Het smeden gaat niet met hamer en aambeeld, het is een proces waar het Ijzer gestanst en geperst wordt. Grain flow Forging van Chromoly vraagt extra stappen in het productie proces om er een clubhoofd van te maken. Het waren twee rondes van persen het zijn er nu drie. Dat betekent meer werk maar ook meer precisie.

Het laatste hoofdstuk van het nieuwe JPX 921 Forged verhaal is de achterkant van de zool van het clubhoofd. Deze is krijgt vorm door te fresen, dat was ook al zo bij de 919 Forged. Het nieuwe materiaal maak t het mogelijk om nu de ruimte achter het slagvlak 6% groter te kunnen maken. Er onstaat een 45% groter COR oppervlak van het slagvlak.

Wanneer je een ontwerp veranderd is elk procentpunt een significante verbetering, 6% is dan veel, heel veel vooral als je bedenkt dat het gehele clubhoofd kleiner is dan bij de vorige generatie.

Mizuno-back-milling--600x283

Wanneer je alles bij elkaar gaat tellen hebben de ontwerpers en technici bij Mizuno een JPX 921 Forged bereikt dat deze generatie veel meer spelers zal aanspreken. Van lage handicappers die wel wat extra hulp willen tot middel handicappers die graag een gesmeed ijzer willen spelen maar nog niet goed genoeg zijn voor de “players cavity clubs”.

 

JPX 921 Forged: Specs, prijzen, en beschikbaarheid

De standard optie wordt eenNippon Modus 120 in Stiff flex en 105 in regular met Golf Pride MCC+4 Grijs als grips. Helaas alleen voor rechtshandigen. De prijs is 175 euro per club

jpx forged specs

Mizuno JPX 921 Tour irons

JPX Tour

Daar waar de JPX Forged lijn veel veranderingen heeft ondergaan is de JPX 921 Tour alleen in kleine details veranderd, een duidelijk geval van niet willen bederfen wat al heel goed is. In de korte tijd die de JPX Tour op de markt is, vanaf de JPX 900 en de 919 serie is het een van de belangrijkste ijzers geworden voor Mizuno. Precies de juiste club op precies het juiste moment. Waarom? Nike stopte met golfequipment maken in 2016 en dus moesten veel topspelers op zoek naar iets nieuws, sommigen kozen voor een contract bij andere fabrikanten maar er waren er ook een heel stel die daar van afzagen en kozen voor de clubs die voor hen het best werkten. De “Free agent” was weer terug op tour. Een van de bekenste voorbeelden was Brooks Koepka. Leuke bijkomstigheid hij won al zn Majors met Mizuno, de eersten met  JPX 900 Tours en z’n laatste Major (de USPGA)met de  919 Tour. De Mizuno JPX Tour is bovendien de meest winnende club gespeeld op tour door niet contract spelers.

JPX tour 2
Jpx tour 3

De JPX921 Tour is ontworpen met het gevoel en de performance van de MP serie maar dan met een grotere stabiliteit door de bal. De MP serie is meer de ijzer voor de traditionele speler en de JPX Tour is er voor de meer aggressieve spelende golfer die een beetje hulp wil maar toch een heel compact clubhoofd.

Het Mizuno’s Stability Frame design maakt de 921 Tour wat vriendelijker op mishits door een hoger MOI dan de MP 20 MMC maar dan zonder dat er meerdere materialen gebruikt zijn. Door de zool van de korte ijzers wat smaller te maken en de zool van de lagere ijzers wat breder is er ook een kleine verbetering in de club-grond interactie en dat helpt de balvlucht beter te controleren.

JPX Tour 4

Looks en Feel Het laatste maar misschien wel hetbelangrijkste de “feel” van de clubs. Hier heeft Mizuno gebruik gemaakt van hun grote kennis van ijzers maken. Om het geluid goed te krijgen is de verdikking achter het slagvlak iets dikker gemaakt dan bij de voorganger zonder aan MOI te verliezen. De 900 Tour was dikker maar minder stabiel. De 919 Tour veel dunner en dus stabieler. Volgens Mizuno hebben ze het nu er tussenin maar dan “spot on”.

Het uiterlijk. Normaal gaat alleen de MP lijn van de CAD tekeningen en modellen naar de Mizuno ambachtslieden om hun finale vorm te krijgen voor het productie modellen worden. Dit is de eerste keer dat ook een andere serie dit proces heeft doorgemaakt. De technici en ontwerpers wilden er alles aan doen om het precies goed te krijgen. De nieuwe JPX 921 Tour ziet er dus goed uit zowel in de tas als achter de bal.

JPX 921 Tour: Specs, prijzen en beschikbaarheid

De standaard keuze is KBS S-Taper Stiff flex mt Golf Pride Z-grip full cord grips. Alleen rechtshandig verkrijgbaar. De prijs is 175 euro per club.

En hier is nog iets wat er voor het eerst gebeurt. Er is geen 3 ijzer beschikbaar voor JPX 921 Tour ijzers! Het aantal verkochte stuks heeft Mizuno laten besluiten geen 3 ijzer meer te maken. De perfecte oplossing is gewoon in huis. De 4 ijzer van de JPX 921 Forged sluit met een loft verschil van 3 graden naadloos aan, is vriendelijker in gebruik en heeft een slagvlak dat meer balsnelheid geeft.

JPX Tour Spec

Mizuno JPX 921 Hot Metal, Hot Metal Pro irons.

JPX Hotmetal pro 1

Ook hier geen dramatische veranderingen. De JPX lijn is over het geheel gemoderniseerd en ziet er veel beter uit dan de eerste generatie, de JPX 800. Omdat de  921 Forged een compacter Ijzer is geworden is de hele lijn meer vloeiend van de JPX Tour tot aan de JPX Hot Metal. Vergevingsgezindheid waar nodig en gevoel en controle waar je het graag ziet.

JPX fam adress

Van links naar rechtst: JPX-921 Tour, JPX-921 Forged, JPX-921 Hot Metal Pro en JPX-921 Hot Metal

Dat betekent voor de 921 Hot Metal  een kleine verlenging van het blad vanaf de 8 ijzer naar de langere ijzers voor een groter MOI. Op die manier is er ruimte om het zwaartepunt iets lager te leggen wat de loft een graad sterker kan laten zijn. Meer afstand, nog steeds dezelfde hoge vlucht en belangrijker nog de bal houdt dezelfde daalhoek.

JPX Hotmetal pro 2

De andere veranderingen zijn een toevoeging van drie ribben in de toplijn voor wat minder gewicht, extra stevigheid en beter acoustische eigenschappen. Dan natuurlijk de balsnelheid. Tegenwoordig heel belangrijk in deze klasse… Mizuno maakt de hele kop inclusief de “cup face” zonder onderdelen te lassen, inderdaad alles uit een stuk behalve de badge achterop. De JPX 921 Hot Metal heeft het dunste slagvlak ooit.

Hot Metal: Specificaties, prijzen, and beschikbaarheid

De standard samenstelling in Staal: Nippon NS Pro 950 NEO, in Graphite: UST Recoil EXS met Golf Pride MCC+4 Grijze grips. De JPX 921 Hot Metal irjzers zijn zowel rechts als Linkshandig verkrijgbaar. De standard set bestaat uit ijzers 4 tot en met Gap Wedge.De prijzen zijn nog niet bekend.

2020-Mizuno-JPX921-Hotmetal-iron-specs-768x120

En nu de Pros…

JPX Pro

Begin 2019 deden ze bij Mizuno iets wat eenbeetje onherkenbaar was, een extra model introduceren halverwege een productcyclus in de vorm van de JPX 919 Hot Metal Pro.Hoewel een verrassing werden ze met meer dan een mild enthousiasme ontvangen. Bij de JPX 921 komen ze allemaal tegelijk. De golfer die op zoek is naar balsnelheid in een compact clubhoofd kan meteen vanaf de introducte er mee aan de slag.

De Pro versie heeft alle technologie van de gewone JPX Hot Metal maar onderscheid zich van de gewone Hot Metal door een een smalle toplijn, kortere bladlengte en minder offset. Een beetje zoals de MP lijn. Vanaf de Ijzer 7 wordt het blad iets langer maar je moet wel heel goed kijken om dat te kunnen zien. Maar het verschil is er en het is er om de speler te helpen.

Hot Metal Pro: Specificaties, prijzen, en beschikbaarhei

De standard componennten zijn: Project X LZ Black 5.5 met Lamkin ST Hybride grips. De JPX 921 Hot Metal ijzers zijn alleen Rechtshandig beschikbaar. De standard set bestaat uit ijzers 4-GW. De prijzen zijn nog niet bekend.

 

2020-Mizuno-JPX921-Hotmetal-iron-specs-768x120

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top