Mizuno JPX 921 test (3)

De derde test van de JPX 921 serie. Deze keer zijn we geholpen door Frank Dijkstra, Frank is een serieuze clubgolfer. Wekelijk een aantal keren op de baan (in de zomer) en heeft al jaren een Mizuno MX-23 set in de tas. Het model MX-23 is geïntroduceerd in 2003, niet het nieuwste van het nieuwste maar des te interessanter is het vergelijk met de nieuwe generatie.

brand-model-cl-p1267-02

Het dispersie patroon hieronder laat eigenlijk de samenvatting al zien.

Frank’s eigen ijzers die al jaren in de tas zitten laten het volgende dispersie patroon zien. Spreiding van links naar rechts is er maar vooral het verschil tussen de langste slagen en de kortste is opvallend. Voor iedereen een lastige uitgangspositie in de baan. We gaan op zoek naar een beter combinatie clubhoofd met een vergelijkbare shaft als hij nu in de tas heeft. Eerst de Mizuno JPX 921 Tour. Dat is niet de meest aannemelijke oplossing maar wel een mooi startpunt.

De Optimizer laat zien dat hier de balsnelheid wat aan de lage kant blijft, niet een goed idee want dan zit er in potentie veel meer in je swing. Het dispersie patroon is al veel beter dan bij de MX 23. Gelukkig! We hebben dus wel degelijk wat vooruitgang geboekt in al die jaren. Dus zelfs de overgang van de eigen ijzers naar een JPX 921 Tour zou een verbetering zijn voor deze golfer.

Kijken we dan naar de JPX 921 Forged is dat een beetje vergelijkbaar met de MX 23 in vorm maar deze presteert veel beter. Niet heel veel afstand maar vooral minder afwijkingen. Kan het nog beter/ Ja natuurlijk.

Dispersie JPX Forged

JPX 921 Hotmetal Pro en Hotmetal. Volgens Mizuno twee ijzers die in uiterlijk niet veel verschillen en kwa prestatie veel op elkaar lijken. De JPX 921 Hotmetal Pro is net iets minder gebruiksvriendelijk. Dat zouden we dan niet terug mogen vinden in de lengte van de slagen. Frank laat zien dat deze beide ijzers voor hem de juiste match zouden kunnen zijn. Beide veel langer dan zijn eigen “oude” clubs. Beide veel rechter dan de MX-23.

Je moet je dan afvragen wat je gaat kiezen, uiterlijk is voor de één belangrijker dan voor de ander wat. Ik zou zeggen kies voor dat ijzer waarvan je 10 dagen per jaar denkt dat ze te gemakkelijk zijn. Dan zijn ze 355 dagen precies goed. Liever zo dan andersom, dat je 10 dagen per jaar ze goed zijn. Zou Frank een fitting doen wordt de JPX 921 Hotmetal het clubhoofd. Meeste precisie meeste lengte.

We hebben deze test gedaan en net als bij de eerdere tests blijkt dat elke speler een andere keuze maakt. Kies wat bij je past. Natuurlijk zouden we met Frank nog verschillende shafts willen testen wanneer hij komt voor een fitting maar dat is een ander hoofdstuk. De shaft gaat Frank waarschijnlijk ook nog de nodige meters opleveren.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top