Graphite shafts in putters een nieuwe ontwikkeling…

PONTE VEDRA BEACH, FLORIDA - MARCH 12: Bryson DeChambeau of the United Staters lines up a putt on the 11th green during the first round of The PLAYERS Championship on The Stadium Course at TPC Sawgrass on March 12, 2020 in Ponte Vedra Beach, Florida. (Photo by Mike Ehrmann/Getty Images)

Graphite shafts in putters, een nieuwe ontwikkeling...

Vorig jaar, Maart 2020 zagen we Bryson DeChambeau voor het eerst met een andere putter shaft. Dat was de putter shaft van LA Golf van 100 % graphite.

LAGolf shaft

Maar is het nieuw? Nee zeker niet. In 1987 bracht Lynx een heel speciale putter op de markt: De Lynx Parallax met een gepatenteerd shaft concept de Lynx Transmitter shaft. Deze putter was leverbaar in verschillende lengtes met een heel dikke bovenkant, geen grip maar een gripvorm in de shaft vormgegeven.

Waarom een graphite putter shaft?

Putten is anders dan vroeger omdat greens anders zijn geworden, veel vlakker en het gras wordt korter gemaaid. Bovendien zijn er veel meer hoogteverschillen in moderne greens. Putters zijn ook veranderd, groter en andere vormen die het clubhoofd stabieler maken. Een stalen shaft buigt veel bij een groot putter clubhoofd waarbij het gewicht aan de buitenkant is aangebracht. Dat is een probleem omdat het veel invloed heeft op de stand van het slagvlak op het moment van raken.

Wat is het verschil tussen een graphite en een stalen putter shaft:

De constructie  geeft de ingenieurs en ontwerpers totale vrijheid… Totale vrijheid ėn controle over de parameters van de shaft. Je kunt de shaft een constante diameter geven van onder naar boven. Normaal gesproken is een buis zoals een shaft minder stijf als de diameter minder wordt. Een stalen putter shaft is dus vaak meer flexibel in de onderste helft. Tenslotte is de diameter bij het clubhoofd eind minder omdat de maat van de putter clubhoofden daarom vragen. Bij graphite shafts kan dat anders.

Graphite shaft zijn ook veel sterker dan stalen shaft bij hetzelfde gewicht. Die worden opgebouwd uit laagjes koolstofmatten, veel lagen geeft veel stijfheid. Kortom graphite shafts kunnen veel stijver. De metingen op een frequentie meter lopen op tot in de 600 trillingen per minuut daar waar een Extra Stiff driver shaft zo rond de 300 trillingen per minuut zit. Dat maakt ze veel en veel stabieler. Stabiliteit geeft op de lange termijn meer controle over richting en balsnelhied.

Er zijn natuurlijk eerder experimenten gedaan met gedeeltelijke graphite puttershaft. We kennen allemaal de Odyssey putters met StrokeLab shafts. Een putter shaft die bestaat uit twee delen, één deel staal en een deel graphite. Totaalgewicht is met 75 gram 40 gram lager dan een stalen putter shaft. En het meeste gewicht zit onderin de shaft.

Strokelab
Honny Vegas

We zien op de PGA Tour meer en meer spelers met een graphite shaft in hun putter.

  • Jason Day                            LA GP putter shaft
  • Bryson DeChambeau        LA GP putter shaft
  • Rickie Fowler                       LA GP putter shaft
  • Jhonny Vegas                      LA GP putter shaft
  • Jimmy Walker                      LA GP putter shaft

Deze spelers op de PGA Tour experimenteren er mee, niet meteen tijdens de toernooien misschien maar zeker op de puttinggreen en tijdens de oefenrondes. Feedback was eerst een issue maar feedback is toch grotendeels geluid en trilling op het raakmoment en dat blijkt bij graphite net zo goed te zijn.

Jason Day

En niet alleen LA GP putter shafts, ook Mitsubishi, bekend van de Tensei shafts, heeft nu een putter shaft in de lijn. Deze shaft hebben wel een kort stukje metaal in de tip (clubhoofd einde) en een laagje koper windingen aan het andere eind. Mitsubishi biedt putter shafts aanin drie verschillende flexes:

Smooth          de shaft met het buig profiel dat maximale “gevoel” in de handen gaat geven.

Firm               de shaft die vloeiender voelt dan staal dankzij een rubber toevoeging.

X-Firm           Ultra stabiel met het meest stevige gevoel.

Specs

 

ModelLengteGewichtTorsieTip diameterButt diameterTempo typeStroke type
Smooth35115 gram1,3 °.355.605LangzaamLang
Firm35115 gram1,6 °.355.670GemiddeldGemiddeld
X-Firm35115 gram1,6 °.355.675SnelKort

Tijdelijk of niet?

Is het een tijdelijk niewigheidje of gaat het echt een trend worden? Zelf hebben we een aantal maanden geleden een SIK putter met een LA GP shaft in de tas gestoken en zijn er erg blij mee. En ja we hebben het uitgebreid kunnen vergelijken. Een speler die we goed kennen heeft in dezelfde periode een vergelijkbare SIK putter in de tas gekregen met een stalen shaft en het verschil is duidelijk merkbaar. De graphite is meer stabiel op het raakmoment en er is meer dan voldoende feedback. Kortom heb jij nog een putter met een stalen shaft? Wanneer kom jij proberen hoe groot het verschil is?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top