Graphite shafts de toekomst?

staal vs graphite voorkant 3

We bedoelen dan graphite shafts in ijzers…  Veel golfers hebben een mening over welk shaft materiaal ze willen spelen. Moet het nu staal zijn of Graphite en die discussie is er op alle spel niveaus’s

Voordelen van graphite:

  • Graphite kan heel stijf gemaakt worden bij een laag gewicht.
  • Buig profiel van een shaft kun je tunen dankzij de verschillende materialen en composieten. Staal is een homogeen materiaal en veel meer gelimiteerd in dit opzicht.
  • Graphite heeft een trillingsdempende eigenschap.

Er was een tijd dat graphite shafts alleen voor spelers met een lage clubsnelheid geschikt waren. De behoefte aan lichter en buigzamer… Toen een vergissing en nu nog steeds. Helaas zijn er nog steeds veel golfers die om die reden niet de modernste technologie spelen.

Voordelen van graphite shafts in ijzers.

De voordelen van een graphite shaft in een ijzers. Zijn afhankelijk van het gewicht. Vaak is het zo dat de swingkarakteristieken en het gewicht bij elkaar passen. Laten fitten dus.

  • >40-65 gram:Shafts uit de lichtste categorie zijn gericht op de golfers met de minder hoge clubsnelheid. Het lage gewicht kan meehelpen meer snelheid te maken en een hogere balvlucht en spinratio te genereren. In deze gewichts categorie zijn er geen stalen shafts verkrijgbaar. Graphite is dus de manier om plezier te hebben in golf dankzij het lage gewicht van de clubs.
  • 65-95 gram: In deze categorie vallen de meeste graphite shafts op de markt, bij fittingen blijkt dit ook de meest gekozen oplossing. De shafts met het laagst gewicht in deze categorie past bij de golfer die op zoek is naar meer clubsnelheid, de zwaardere shafts zijn een mooie oplossing voor de speler die zoekt naar een tussen oplossing. Een van de grootste reden om voor deze graphite shafts te kiezen is de trilling dempende eigenschap van grahite shafts. De stabiliteit die deze shafts geven ten opzichte van stalen shafts van het zelfde gewicht is groot. Een 90 grams graphite shaft is veel stabieler dan een 90 grams stalen shaft.
  • 95-120+ gram: Deze shafts zijn er alleen maar voor de spelers met heel veel snelheid. Door de gebruikte materialmen en design kun je graphite shafts van deze categorie veel stijver maken dan stalen shafts van het zelfde gewicht. We dachten altijd dat het dispersie patroon (links rechts missen of kort en lang) van stalen shafts veel kleiner zou zijn dan van graphite maar dat blijkt niet meer zo te zijn. De grotere stabiliteit van graphite en de trillingsdempende eigenschappen blijken net zo sterk te zijn als bij de lichtere categorieën.

Bewezen resultaten:

Graphite shafts worden al een jaar of tien met veel success gebruikt op de PGATour door spelers als Brandt Snedeker, Fred Couples, en Matt Kuchar. Zij doen dat met dezelfde reden als wij de weekend golfer; lichter en meer stabiliteit. Ongeveer 18 maanden geleden heeft ook Bryson DeChambeau de stap gemaakt, de reden? Stabiliteit! Hij is daarmee ook de eerste speler geworden die 14 clubs met graphite shafts ging gebruiken in een PGA Tour toernooi.

NAPA, CALIFORNIA - SEPTEMBER 27: Bryson DeChambeau hits on 10th hole during the second round of the Safeway Open at Silverado Resort on September 27, 2019 in Napa, California. (Photo by Jonathan Ferrey/Getty Images)

De shafts die Bryson gebruikt zijn special voor hem ontwikkeld door LA Golf Shafts. De ontwerper van die shafts had er het volgende over te zeggen:

“De enorme keuze in materialen geeft ons de vrijheid shafts stijver te maken met minder torsie. We kunnen de balans zelf bepalen en het buigprofiel veranderen zonder extra gewicht te moeten toevoegen.

Deze vrijheid betekent een voordeel voor golfers van alle spelniveaus

We gaan er wat dieper op in: Graphite versus stalen shafts

Veel goeie, sterke golfers, we kennen allemaal genoeg voorbeelden, zijn langzaam gegroeid naar het spel niveau wat ze nu hebben. Allemaal met dezelfde doelstelling: een “goeie golfer” worden. Voor veel van die spelers was het dan een mijlpaal om op het punt te komen dat ze konden gaan spelen met klassieke bladen met daarin True Temper Dynamic Gold X100 shafts. Veel van die golfers misten het goede gevoel in die shafts maar ja, wel cool…. In de toekomst gaat dat anders worden, spelers als Dechambeau met heel veel clubsnelheid gaan ons beeld beïnvloeden, graphite wordt straks de betere keuze! Dat vraagt om wat uitleg:

Er zijn twee belangrijke onderdelen aan shaft design: Wanddikte en vorm van een shaft. Vorm betekent in dit geval het taps toelopen en de doorsnede). Wanddikte en vorm gecombineerd bepalen alles in een (stalen) shaft. Stalen shafts worden anders gemaakt dan graphite. Stalen shafts zijn of een getrokken buis of een plaat gerold om een mal en dan gelast. En daar zit het grote verschil, staal geeft je niet heel veel mogelijkheden. Graphite heeft doordat het in laagjes gemaakt wordt ontelbaar veel verschillende opties. En in al die opties zit een combinatie die voor de golfer het beste werkt.

MSI_technology

Ok een voorbeeld, een stalen shaft is een stalen buis met een taps toelopende vorm en een min of meer vaste wanddikte. Wanddikte is van grote invloed op de stijfheid. Een opgerold A4 tje is minder stijf dan drie op elkaar gelegde A4 die worden opgerold. Helaas is de stijvere versie dan ook 3 keer zo zwaar.

Bij graphite is dat gedeeltelijk anders, een dikke wand maakt ook een graphite shaft stijver maar als je stijver materiaal of een composiet gebruikt kun je de stijfheid ook op die manier veranderen. Je kunt bovendien meer spelen met de buigprofielen. We nemen weer een A4 als voorbeeld: ne rol je er een op en je knipt de andere twee in drie delen twee grote en een kleine. Die kleine stukjes gooi je weg. De twee grote plak je opgerold om de eerste aan de twee uiteinden. Je hebt nu een buis met een scharnier in het midden. Zo kun je het buigpunt of meerdere buigpunten zelf bepalen… Heb jij voor jou spel een laag buigpunt nodig of meer of minder buiging Bij graphite kan het, bij staal is dat een stuk lastiger.

Dus ja graphite ijzer shafts zijn volgens ons de toekomst. Om er mee te kunnen spelen wil je graag dat een ijzer elke keer hetzelfde geeft. Dezelfde afstand, richting, lanceerhoek en spin. Shafts zijn goed zolang de shafts consistent zijn. Gewicht, flex, buigprofiel moeten van shaft tot shaft gelijk zijn anders is een set bouwen een probleem. Kortom de kwaliteit moet goed zijn. En ook daar wint graphite tegenwoordig van staal. Gaat dus niet op voor de goedkope versies die op de markt zijn.

Mooi verhaal maar hoe weten we nu of het ook werkt? We gaan het gewoon proberen, wordt vervolgd!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top