In Januari schreven we over graphite shafts en of daar de toekomst van golf shafts ligt. De laatste zin was: Mooi verhaal maar hoe weten we nu of het ook werkt? We gaan het gewoon proberen, wordt vervolgd! Bij deze het vervolg.
Na veel onderzoek hebben we het besluit genomen de graphite shafts te gaan monteren in een set ijzers van Titleist. De Titleist CNCPT ijzers met Nippon Modus 3 Tour 105 Stiff shafts zijn de basis. De set bestaat uit de volgende ijzers 5,6,7,8,9,pitching wedge, gap wedge en twee Vokey wedges. Geen ijzer 4? Tja die hebben we wel maar die is al eens vervangen door een Titleist U 500 ijzer 4.
Maar ja welke shaft kies je dan? Om het vergelijk zo eerlijk mogelijk te houden zijn we op zoek gegaan naar graphite shafts die er op lijken in een aantal eigen schappen. We kwamen uit bij KBS. KBS (Kim Braly Shafts) maakt shafts die in een set geleverd worden, gesorteerd op gewicht en trilfrequentie daar waar veel fabrikanten of het een of het ander als maat hanteren. Natuurlijk hebben we meerdere shafts geprobeerd in test ijzers maar de KBS bleek goed te werken dus de KBS shafts hebben we besteld bij een leverancier in de UK…

Het gekozen type is de KBS Tour Graphite Iron.
Eigenschappen:
Modus 3 Tour 105 Stiff
Buigpunt Hoog
Gewicht 106,5gram
Torsie 1,7°
Vlucht traject Middelhoog
KBS Tour Graphite Iron 100 Stiff
Buigpunt Hoog
Gewicht 100 gram
Torsie 2,1°
Vlucht traject Middelhoog
Brexit
Het was al januari dus de Brexit zou een probleem kunnen zijn niet waar? De leverancier hebben we daar naar gevraagd, “No problem” was het antwoord. Wel dus, de order van 4 Januari komt uiteindelijk binnen in de laatste week van Februari.
Het bouwen:
Het bouwen van ijzers is niks nieuws, dus de Nippon Modus shafts eerst demonteren en dan de clubhoofden wegen. Gelukkig zitten er geen gewichtspluggen in de oude shafts die het gewicht van clubhoofd moeten compenseren. Titleist CNCPT ijzers zijn van een goede kwaliteit. De shafts en ferrules liggen klaar en de passing is precies goed. Even een korte uitleg: shafts voor ijzers zijn er in twee maten. Parallel en taps toelopend. De Titleist CNCPT ijzers zijn taps, de shafts die we besteld hebben ook en dus passen ze goed. Maar de kwaliteit van de shaft heeft nog wel eens invloed op hoe goed de passing is.

Graphite shafts worden vaak in een mooie kleur gespoten, de KBS TGI shafts zijn mat zwart gekleurd, om de lijm goed te laten hechten moet je de lak verwijderen van het tip eind (dunnen uiteinde) dat in de kop gelijmd wordt. Zo gezegd zo gedaan, daarna schuiven we de ferrules op de shaft en kunnen we verlijmen.
Geduld is moeilijk maar soms nodig, de lijm heeft een uithardingstijd van 24 uur. De volgende dag kunnen we verder.
Maatvoering is bij alle clubs belangrijk, de Titleist ijzers zijn gefit op heren standaard plus 0,5 inch daar gaan we niks aan veranderen behalve bij de Vokey wedges die worden in eerste instantie net zo lang als de Gap wedge. De grips worden natuurlijk weer de JumboMax grips met daarin Arccos sensoren. Het gewicht van de clubs is vrijwel hetzelfde als met de Nippon Modus 3 shafts, het swinggewicht (gewichts verdeling) is gelijk kortom klaar voor de test.
Driving range test
De eerste indruk op de range met een 7 ijzer, een andere feel in de shaft, moeilijk te benoemen het Engelse woord “smooth” komt het dichtste bij. Een vloeiende transitie is voelbaar, de overgang van backswing naar downswing is makkelijker, prettiger. Het lijkt als of het “laden” van de shaft meer voorspelbaar is. De shaft voelt stevig maar niet te hard, balcontact is goed en voelt goed. Meer dan genoeg feedback al is het anders. De balvlucht is anders dan bij de Nippon Modus nèt iets hoger en minder vlak.
Wedges, het korte spel en dan vooral pitchen is normaal gesproken in ons spel het minst beroerde onderdeel en dus wel even spannend. Hoe is de afstandscontrole? Hoe is de feedback van balcontact? Allemaal geen probleem dat werkt uitstekend.
Lange ijzers vragen voor een goed resultaat een hoge swingsnelheid en ondanks dat we daar hard aan gewerkt hebben deze winter is dat helaas nog steeds allesbehalve indrukwekkend. Maar de Utility ijzer 4 werkt beter dan in de vorige samenstelling. Balvlucht hoger, net iets minder vlak en zoveel rechter. Gek genoeg is dit opvallend bij de 4 ijzer maar dat was bij de 7 ijzer ook al zo. Minder dispersie zou op de baan wel lekker zijn. Allemaal niet erg objectief natuurlijk, een Trackman test moet er nog komen. Maar de eerste indruk is top.
Baan test:
In het echie zeg maar. Eerste holes een beetje onwennig een andere look een andere feel maar wat een fijn resultaat. Ijzers zijn veel rechter, de balvlucht is ook vanaf het gras hoger en minder strak. Stopvermogen is niet veel anders maar ja helaas zijn de greens niet in topconditie. Korte pitches slaan is net als met de Modus shafts geen probleem. Op hole 5 een draw na een vlag op links en op hole 6 een fade naar de vlag die nu rechts staat. Nou die fade is geen probleem de draw is wat lastiger. Ook de divots lijken een beetje anders eerder diep bij de punt dan bij de hiel. Kan een lie verandering vragen in verband met een andere buiging in de steel of gewoon vorm van de dag. Zelfs een beetje punch achtig geslagen ijzer 9 op hole 8 vindt de green. Ook hierover tevreden. We gaan nog een Trackman test doen ter vergelijk die volgt later.