Fairwayhout met 10,5° … werkelijk?

We hebben weer een leuke van Bryson DeChambeau…. Op het internet gezien.

Veel LPGA Tour en ook PGA Tour spelers kiezen er steeds vaker voor om een fairwayhout te spelen met veel loft. We schreven er eerder over. Klik hier. Maar zo niet Bryson. Deze week, tijdens het Wells Fargo Championship overigens zijn eerste start na de Masters zit er weer eens wat bijzonders in de tas. We weten allemaal dat hij geweldig veel clubsnelheid genereerd. En die clubsnelheid vraagt om een bijzondere fairway club.

76726a816Face2a3fcabc00f3bb6a8e30732f857d52e-3

De nieuwe fairway hout is een  is een special voor Bryson gebouwde Cobra RadSpeed Big Tour Proto B fairway wood. De ‘B’ staat voor Bryson. De loft van de stok is 10.5 ° … Wat? Ja 10,5 ° net zoveel als wat andere PGA Tour spelers gebruiken in hun driver. Het is een heel bijzondere club, verstelbaarheid zoals de standaard Radspeed maar een vaste hosel (pijpje waar de shaft in het clubhoofd gelijmd wordt).

De zool van deze Brson 2 hout heeft twee zogenaamde Baffler rails. De originele Baffler zagen wij voor het eerst in een houten fairwayhout op het KLM Open in 1984, dat was ook de tijd dat deze clubs uitkwamen als de eerste “troubleshooter” fairwayhouten. De rails op de zool zijn bedacht om het clubhoofd makkelijker over de grond te laten glijden.

76726a8162a3fcabc00f3bb6a8e30732f857d52e-2

Op Dechambeau’s club, is de o zo herkenbare Cobra Baffler zool wat aangepast de rails zitten meer op de voorkant van de zool dichter bij het slagvlak. De club heeft net als zo veel moderne fairway houten een aanpasbaar gewicht in de zool.

"We zijn begonnen met een speciaal clubhoofd zonder en ik heb later de rails eraan gelast zegt Cobra tour manager Ben Schomin. "De club werkte OK zonder de rails maar zo veel beter met, vooral in de herhaalbaarheid van goed balcontact met de rails”.

De extreem hoge clubsnelheid van een DeChambeau zorgt voor een heel hoge balvlucht en veel spin op zijn slagen. Met veel gewicht dicht bij het slagvlak geplaatst in het clubhoofd krijg je altijd minder loft en spin op je balvlucht omdat de  buiging van de shaft vermindert. Minder buiging vermindert dan de loft en de spin. Wat ook een factor is bij spelers met veel clubsnelheid zoals DeChambeau is dat de het clubhoofd op het raakmoment de grond in wil bewegen. De rails op de zool maken dat het slagvlak niet de grond in gaat maar voorwaarts blijft bewegen.

bryson-dechambeau-prototype-fairway-wood

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top