Cobra Tour ijzers met MIM

COBRA KING TOUR IJZERS IN HET KORT

  • Cobra’s nieuwe KING Tour ijzers zijn de eerst Cobra ijzers gemaakt als MIM (Metal Injection Molding) model.
  • Cobra zegt dat MIM ijzers zachter voelen dan andere gesmede ijzers.
  • KING Tour is een player’s Ijzer met traditionele lofts.

Deze week waren we op bezoek bij Cobra. Nee, niet in Carlsbad Californie. Dat kan helaas nog niet we waren in het Sport Business Center in Leusden.

Cobra is niet het grootste golfmerk op de markt maar eerder een goeie nummer 5 onderweg naar groter en grootser. Er is een nieuw programma voor 2020 en daar kunnen we het al wel over hebben maar nog niet alles over vertellen. Een van de die nieuwe modellen is een “players ijzer”.

Het is alweer een paar jaar geleden dat Cobra een nieuw players ijzer heeft uitgebracht. De reden is natuurlijk voor groot deel het uitwerken van de  MIM technologie en helaas Covid. Volgens Ivo Lancee sales manager Cobra Puma Golf.

Meestal worden de players ijzers in het najaar uitgebracht en voor de eerste Covid uitbraak was alles al klaar maar ja.

cobra-king-tour-mim-irons-2021-2

De nieuwe 2021 Cobra King Tour ijzers

De technologie

Cobra_King_Tour_Irons-5
Cobra_KING_Tour_Irons-1
cobra-king-tour-mim-irons-7i-Face

Metal Injection Molding, wat is MIM? Op naar Google: MIM is een proces om complexe vormen te maken uit bijvoorbeeld metaal. Er wordt heel fijn gemalen poeder gebruikt dat door het te binden met was en polymeren een vloeistof wordt. Het zogenaamde “Feedstock”. Dit wordt in een vorm geperst onder hoge druk in een mal, wanneer dit is afgekoeld wordt het object uit de mal gehaald.

Met oplosmiddelen en verhitten worden was en de rest van de binders verwijdert het resultaat een redelijk bros en poreuze vorm. De cubhoofd vorm is er al maar er zit nog 40% lucht in door deze te verhitten tot bijna het smeltpunt 1400° C. krimpt de vorm en krijgt een heel grote dichtheid. En dat is wat de ijzers zon prettig impact gevoel geeft, een beetje vergelijkbaar met de MIzuno manier van smeden.

Het is dus totaal anders dan gieten of smeden. Voordeel voor de toepassing in golf is je een clubhoofd kunt maken op een heel precieze manier in een complexe vorm. Zeer strakke toleranties en een herhaalbaarheid die je niet krijgt bij het traditionele smeden of gieten.  Cobra heeft het eerder toegepast in de MIM wedge serie.

In de teen van het clubhoofd zit een inleg van wolfraam (tungsten), dat brengt het zwaartepunt richting het midden van het slagvlak. Cobra is niet de enige die dit doet, het is een zeer populaire methode. Voor extra zacht gevoel is er een thermoplastisch polyurethaan deel. Voor een players ijzer is dat essentieel, je wilt het zachte pure gevoel graag combineren met een beetje meer gebruiksvriendelijkheid. Bovendien maakt dit het een ijzer voor traditionele spelers die wel wacht technologische vooruitgang willen maar het pure gevoel niet willen missen. Dit zijn ijzers voor de single handicapper, met eigenschappen tussen de players afstandijzers en klassieke bladen in.

2021 Cobra King Tour irons: Uiterlijk

cobra-king-tour-mim-irons-4i-Topline
Cobra_KING_Tour_Irons-2

Het uiterlijk is duidelijk afgeleid van een eerder model; De AMP Cell forged ijzers hadden een goeie vorm maar net iets langer van teen tot hiel in de lange ijzers dan de meeste golfers mooi vinden.De Cobra ontwerpers en ingenieurs hebben dat dus wat aangepast evenals de toplijn die is weer smaller en er is een fraktie meer offset. Kortom een mooi cavity back ijzer, compact simple met de bekende goede grond/zool interactie van Cobra ijzers.

cobra-king-tour-mim-irons-7i-Toe
cobra-king-tour-mim-irons-4i-Back

De Tour

Wat Cobra een interessant merk maakt is dat ze bijzondere dingen durfen te doen, denk aan de ontwikkeling van de ijzers met allemaal dezelfde lengte. Er is niet een heel grote groep spelers op de PGA Tour die met Cobra spelen maar het zijn wel spelers met kennis: Rickie Fowler, Jason Dufner. Dat is altijd prettig voor ontwerpers en ontwikkelaars van nieuwe clubs. Zeker de mening van Dufner wordt naar geluisterd verteld Ivo Lancee. Tja en dan komt natuurlijk de vraag… Gaat Bryson deze ijzers spelen? Tot nu toe is het nog niet duidelijk of er n one-length versie komt

We zeggen het wel vaker, bijna alle nieuwe producten van de grote fabrikanten zijn goed tot uitstekend. En deze ijzers zijn geen uitzondering de Cobra Tour MIM ijzers zijn simpele elegante players ijzers. Een goede reden om je te laten fitten in deze ijzers misschien wel in combinatie met de nieuwe houten lijn die later nog uitkomt en ook erg goed zijn.

Specificaties

Screen-Shot-2020-10-18-at-10.54.01-AM

De King Tour Irons met de nieuwe  MIM technologie zijn alleen rechtshandig verkrijgbaar in Technology are available in a 3 tot en met Gap wedge (ijzer 3 en Gap alleen via custom order).

De standaard shaft is de KBS $-Taper 120 shaft in stiff of regular flex. De standard grip is de Cobra Lamkin Crossline Connect grip.

Natuurlijk is er een grote keuze aan andere custom shafts en grips. De prijs voor de standaard uitvoering zal zo’n 200 euro per ijzer zijn.

Cobra-King-Tour-MIM-shaftjpeg
Cobra-King-Tour-MIM-grip-2

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top