Cobra 3-D geprinte putters

Cobra introduceert de eerste massa geproduceerde 3 D geprinte putter.

Cobra 3D geprinte putters in het kort:

  • De Cobra King Supersport-35 putter is gemaakt met een HP Metal Jet 3D printer.
  • Het slagvlak heeft de SIK Golf loft technologie.
  • Het Arccos sensor systeem is ingebouwd.

Golfers die denken dat echt nieuwe dingen niet bestaan, dat alles al wel ontwikkeld  en bedacht is. Die zijn er genoeg… We hebben nieuws voor ze. Bij Cobra doen ze de laatste jaren serieus nieuwe dingen. Vooral met materiaal. Onlangs was er de introductie van de King Tour ijzers geproduceerd met MIM (Metal Injection Molding) technologie. Nu komen ze met een geprinte putter, een 3D geprinte putter.

Afbeelding1

Cobra King Supersport-35 putter: De details

Cobra heeft een partnerschap met HP en Paramatech voor deze putter. De laatste twee zijn pioniers in het 3D printen voor commerciële doeleinden. Cobra heeft gekozen voor HP om dezelfde redenen als ander fabrikanten dat hebben gedaan. HP’s Metal jet technologie heeft een snelle verwerkingstijd gecombineerd met een makkelijke aanpasbaarheid voor als er wijzingen moeten komen. Het is de snelste weg van idee naar virtuele modellen en prototypes. Je kunt sneller testen of het werkt. Cobra en HP hadden samen binnen een jaar 35 verschillende modellen gemaakt.

Meeste putters zijn gegoten of uit een blok gefreesd. Dit is de eerste putter op de markt gemaakt op deze manier tot voor kort was dit alleen bereikbaar voor hele kleine productie aantallen. Sterker nog het was pure Science Fiction voordat het werkelijkheid werd een paar jaar geleden. Natuurlijk geldt voor de meeste technologie maar met 3D printen klinkt erg futuristisch. Van een virtueel model naar een werkelijk voorwerp.

Afbeelding2

In het begin was 3D printen enorm kostbaar maar nu koop je voor een paar honderd euro een 3D printer. Dat geldt niet voor deze grote jongen natuurlijk

Waarom is 3D printen voor ons van belang?

Voorkant

Nou de Cobra King Supersport-35 putter wordt niet geprint als model voor de techneuten bij Cobra maar werkelijk voor de consument. Natuurlijk fijn dat de fabrikant er beter van wordt, snellere ontwikkeling, productie op een andere locatie maar daar putten wij niet beter van.

Dus … De putter heeft een frame dat is geprint van 316 stainless staal, dat frame heeft een ingewikkelde rooster constructie die NIET mogelijk is met traditionele Giet of frees methodes. 3D printen geeft een enorme vrijheid in ontwerp. Het zwaartepunt is heel precies te bepalen, stabiliteit is makkelijk te optimaliseren. Vandaar ook de rooster constructie, die is bedoeld voor een optimale gewichtsverdeling. Dit unieke ontwerp heeft dan ook geen extra gewichten van Wolfraam nodig zoals in veel andere putters. Cobra zegt dat dit de putter met de grootst mogelijke stabiliteit is in een dergelijk model. Dit was normaal niet mogelijk en dat is de reden dat 3D printen van belang is: het verandert wat normaal is.

Het SIK Slagvlak

Afbeelding3

De prestaties komen niet alleen uit het 3D geprinte frame. Het slagvlak is gemaakt samen met de mensen van SIK Golf, een kleine putter fabrikant die de uitvinder en patenthouder is van het concept van variabele loft op een putter. Deze zogenaamde Descending Loft Technologie (DLT) zorgt voor een optimale verticale vertrekhoek en rol van de bal op elke putt. Hoe dat werkt?? Er zijn 4 verschillende verticale zones op het slagvlak elk met hun eigen loft. De bovenste heeft 4* loft, de onderste maar 1°. Het idee is dat er minder variatie is tussen een op het midden of een hoog of laag op het slagvlak geraakte bal. Meestal wordt een nieuw idee “geleend” in ditgeval is er een echte samenwerking tussen Cobra en SIK golf. Beide partijen zijn winnaar. SIK krijgt veel publiciteit voor hun innovatie en Cobra heeft een slagvlak dat hun eigen Bryson DeChambrau in zijn putter gebruikt.

Sik Face 1
Schermafbeelding 2020-12-07 om 12.16.59

King Supersport-35 putter: Prijzen, Specificaties en beschikbaarheid.

Prijzen zijn nog niet bekend, de putter is leverbaar in het nieuwe seizoen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top