In alle commotie over Dustin Johson’s winst met dubbele cijfers in de Northern Trust en de teleurstellende ronde van 60 slagen op vrijdag was er één ding dat aan veel kijkers aandacht is ontsnapt. De Taylor Made Sim Max 7 hout.

Yep, dat is geen type fout. Een van de langste spelers op de PGA Tour heeft sinds kort een 7-hout in de tas. En hij is ook niet de eerste die dat dit seizoen gedaan heeft. 7-houten zijn populair aan het worden vanwege de steeds langer wordende banen.
Vroeger waren 7-houten voor damesgolfers en senioren maar wij denken liever niet in zulke hokjes. En het is nog eens niet waar ook. Het zijn de perfecte clubs voor golfers die wat balvluchthoogte en spin zoeken voor lange slagen naar de green. Bovendien zijn ze handig bij slagen waarbij de bal niet op de fairway ligt.
Het is geen comeback

Digitally lofted persimmon 5 wood at 21°
Moderne 7-houten zijn niet de clubs die het 15 jaar geleden waren en als we nog verder teruggaan in de tijd zien we dat ze er al veel langer waren. Net als bij de ijzers, dankzij de flexibele slagvlak technologie, het lagere zwaartepunt in de club en de moderne golfbal is de loft steeds minder geworden. Allemaal om de bal op een optimaal vluchttraject te krijgen.
Een persimmon houten 5-hout is het equivalent van een moderne 7-hout met de loft van 21 graden.
Waarom nu?

De grootste reden waarom je nu 7-houten ziet bij de PGA Tour spelers is niet de steeds langer wordende banen. Vooral de onderlinge afstandsverschillen tussen de clubs (gapping) en de spelers mogelijkheden zijn van belang. Omdat de spelers op Tour geen problemen hebben met rechte verre drives is de “sterke” 3-hout 912-14 graden) vrijwel uitgestorven hoewel ze populair blijven bij amateurs. De pro’s hebben ze vervangen door traditionele lofts op de 3-hout (15-16 graden) en soms zelfs door 4-houten (17-18 graden). Dat doen ze om voldoende lanceerhoogte en spin te krijgen voor een geplaatst schot vanaf de tee en op de lange par 5 holes vanaf de fairway. Hier past ook de 7-hout in het plaatje.
Moderne fairway houten worden gemaakt om zo ver mogelijk teg aan, en omdat voor elkaar te krijgen hebben de ingenieurs en ontwerpers bij de fabrikanten de spin-ratio zo laag mogelijk gemaakt. Voor spelers met een hoge clubsnelheid geeft dat problemen: de gapping klopt niet en de 3-hout gaat te ver. Dus daarom zijn de 7-houten steeds populairder op Tour.
Voorbeelden op Tour

Mijn meest favoriete 7-hout op Tour is van Jason Dufner, zijn Titleist 915F met Aldila Rogue Silver 125 MSI 80 TX.

Andere mooie voorbeelden:
- Dustin Johnson’s SIM Max 7-hout met een Project X HZRDUS Black 105, 6.5 flex
- Matt Fitzpatrick’s Ping G410 7-hout met een Graphite Design Tour AD 8X
- Bubba Watson’s Ping G410 9-hout ( op 21° ) met een Fujikura Ventus Black 8-X in custom pink
- Correy Conners Ping G410 7-hout met een Project X HZRDUS Black 85, 6.5 flex
- Tyrrell Hatton Ping G410 7-hout met een Diamana DF 80X
En nu jij
Zoals al eerder beschreven in 3-hout vriend of vijand is het vinden van de juiste fairway hout een kwestie van balvlucht afstandsverschillen tussen de clubs onderling en het vinden van de juiste lanceer condities. Ben jij een golfer die in het verleden hybrides lastig vond dan is de 7-hout misschien voor jou de oplossing voor het raken van meer greens. Tenslotte als het goed genoeg is voor Dustin Johnson dan is het vast het proberen waard voor jou.